Olemme hiipineet syyskuun puolelle, ja Euroopan jalkapallosarjojen kesän siirtoikkuna on narahtanut kiinni. On siis aika käydä läpi Valioliigan seurojen isoimmat hankinnat sekä listata merkittävimmät lähtijät. Tällä kertaa emme päässeet todistamaan edellisinä vuosina nähtyjä hulppeita yli sadan miljoonan punnan kauppoja, mutta kohtalaisen kovat rahatukut liikkuivat kuitenkin jälleen vilkkailla markkinoilla. Mutta kuka tulee saamaan sijoitukselleen vastinetta, ja ketkä laittoivat panoksensa kalliisiin arpoihin?
Tottenhamin uuden ykkössentterin metsästys saatiin maaliin, kun Dominic Solanke hankittiin Bournemouthista mehevällä 65 miljoonan punnan summalla. Spurs jäi keväällä Valioliigassa viidenneksi tehtyään sarjassa seitsemänneksi eniten maaleja, ja vain kaksikko Heung-min Son (17) ja Richarlison (11) kirjautti yli kymmenen liigaosumaa.
Solanke pommitti Bournemouthille neljän ja puolen kauden aikana Valioliigassa ja Championshipissä yhteensä 72 maalia, joista viime kaudella syntyi peräti yhdeksäntoista. Kyseessä on kelpo target-pelaaja Spursin piikkiin. Mikäli James Maddisonin, Brennan Johnsonin ja Sonin tarjoilu pelaa ja mies pysyy terveenä, saattaa jälki olla jälleen kovaa. Pian 27-vuotta täyttävä Solanke ei ehkäpä pysty latomaan Harry Kanen taannoin Tottenhamille paukuttamia lukemia, mutta mies on valmis johdattamaan pohjoislontoolaiset takaisin Mestarien Liigan paikoille.
Manchester United ei taaskaan arkaillut rahankäyttönsä kanssa, ja rosteriin kiinnitettiin peräti neljä yli 35 miljoonan punnan pelimiestä. Toppareita naarattiin kaksin kappalein, ja Leny Yoron hinta kipusi 62 miljoonaan euroon eli noin 59 miljoonaan puntaan. Vasta 18-vuotias Lillen kasvatti omaa valtavan potentiaalin, mutta debyyttikaudella nousu vakioavaajaksi olisi yllätys.
Yoro tahkosi viime kaudella Ranskan liigassa 32 ottelua ja Konferenssiliigassa seitsemän, joten kokemusta miehelle on ehtinyt jo karttua mukavasti. Kunhan nuorukainen kestää hintalapun ja ManU:n vaativan ympäristön kasaamat paineet, on ranskalaisesta kuitenkin varmasti hyötyä kauden tiiviissä ottelutahdissa.
Chelsean hieman eriskummallinen joukkueen rakentaminen jatkui jälleen huimilla kierroksilla. Hyökkäystä vahvistamaan hankittiin muun muassa Pedro Neto, joka liikahti Wolverhamptonista melko kovalta kuulostavalla 54 miljoonan punnan hinnalla. Portugalilainen on kärsinyt urallaan useista loukkaantumisista, ja mies pelasi Wolvesissa viiden kauden aikana yhteensä vain 111 ottelua viimeistellen näissä yksitoista maalia.
24-vuosias monipuolinen hyökkääjä sai Bluesiin tyypillisen pitkän seitsemän vuoden sopimuksen. Taituri tuo mukavasti lisäleveyttä Chelsean jo entisestään laajaan rosteriin, joskin tarve loukkaantumisherkälle kyseisen pelipaikan miehelle on pieni arvoitus.
Manchester United laittoi myös keskikenttäänsä uuteen järjestykseen, ja voimaa konehuoneeseen hankittiin tuomaan Manuel Ugarte. Uruguaylainen edusti viime kaudella Paris Saint-Germainia, jossa joutui keväällä rotaatiopelaajan rooliin.
Hinta lisineen on reilu 50 miljoonaa puntaa, ja kamppailu peliajasta tulee olemaan myös Unitedissa kovaa. Laadukas ankkuri saattaa kuitenkin tuoda kaivattua stabiiliutta ManU:n keskikentälle, ja 23-vuotiaassa pelaajassa on edelleen runsaasti potentiaalia kehittyä.
50 miljoonaa puntaa oli myös Valioliigassa jo tasonsa osoittaneen niin ikään 23-vuotiaan keskikenttämiehen hinta, jonka Aston Villa maksoi Evertonille Amadou Onanasta. Belgialainen oli yksi Toffeesin viime kauden onnistujista ja oli viime vuonna yksi Valioliigan parhaista nuorista keskikentän puolustavista pelaajista.
Villassa Onana menee suoraan avaukseen ja muodostaa maanmiehensä Youri Tielemansin kanssa erinomaisen parivaljakon. Vastuuta on luvassa myös Mestarien Liigassa, jossa miehen kyvyt tullaan punnitsemaan toden teolla.
Chelsean siirtosirkukseen kuului myös Joao Felixin nappaaminen Atletico Madridista Lontooseen. 46 miljoonan punnan siirtosumma ja seitsemän vuoden paperi vaikuttavat hyvinkin Bluesin tyyppiseltä diililtä. Felix vietti viime kauden lainalla Barcelonassa, jossa saldoksi jäi vain seitsemän liigamaalia.
Portugalilainen vietti myös Chelseassa puolen vuoden lainajakson keväällä 2023, ja tuolloin kuuteenstoista sarjapeliin syntyi neljä täysosumaa. Tunku sinipaitojen hyökkäysosaston avauksen paikoille on valtava, mutta eiköhän Felixillekin löydy rooli Valioliigassa ja Konferenssiliigan taistoissa.
Manchester United hankki toppariosastolle lisää laatua ostamalla Matthijs de Ligtin Bayern Münchenistä. Juventuksessa ja Bayernissa viime vuosina runsaasti vastuuta kantanut hollantilainen irtosi noin 43 miljoonan punnan hintaan, ja miehen odotetaan kiilaavan Harry Maguiren ohitse avaavaksi toppariksi Lisandro Martinezin vierelle.
De Ligtillä on mukavasti eurokokemusta, ja hän tulee todennäköisesti tuomaan odotettua vakautta manageri Erik ten Hagin takalinjoille. Hinta-laatu vaikuttaa olevan tässä diilissä kohdillaan, ja syyskausi näyttää kuinka 25-vuotias keskuspuolustaja sopeutuu Valioliigan haasteisiin.
Arsenal tyytyi tekemään pari täsmähankintaa, ja puolustaja Riccardo Calafiori napattiin Bolognasta 42 miljoonan punnan siirtosummalla. Italialainen oli viime kaudella Bolognan huippukauden takuumiehiä ja on noussut myös Italian maajoukkueen avaavaksi toppariksi.
Tykkimiesten kokoonpanoon ei tällä hetkellä murtauduta helposti, mutta Calafiorin tulo luo erinomaisen kilpailutilanteen joukkueen alakertaan. Kyseessä on ehdottomasti tulevaisuuden huippunimi, jonka kehitystä Valioliigassa kannattaa seurata tarkasti. Etenkin cupeissa ja europeleissä vastuuta on luvassa heti avauskaudella.
West Ham satsasi kesällä vahvasti miehistönsä uudistamiseen, ja manageriksi kaapattu Julen Lopetegui sai riveihinsä useamman kovan luokan vahvistuksen. Puolustuksen johtohahmoksi Hammers osti Max Kilmanin, josta Wolverhampton kuittasi rapeat 40 miljoonaa puntaa.
Kilman on Wolvesia aiemmin luotsanneet Lopeteguin luottomies, joka tulee johtamaan itälontoolaisten takalinjoja toisen uuden hankinnan Jean-Clair Todibon rinnalla. Peliä erinomaisesti avaava englantilaistoppari sopii mainiosti West Hamin uuteen pelitapaan, ja hinta vaikuttaa kohtuulliselta Valioliigassa tasonsa osoittaneesta 27-vuotiaasta laatupuolustajasta.
Bournemouthin myytyä Dominic Solanken Tottenhamiin seura aloitti välittömästi uuden ykköshyökkääjän värväysoperaation. Haaviin tarttui Evanilson, josta Porto kuittasi tilillensä 40 miljoonaa puntaa.
Brasilian maajoukkueessakin kesällä debytoinut sentteri on takonut näyttöjä Portugalin pääsarjassa ja Mestarien Liigassa, mutta tässäkin tapauksessa Valioliigaan sopeutuminen saattaa viedä hieman aikaa. Potentiaalia 24-vuotiaassa pelimiehessä on kuitenkin runsaasti, ja yhtäläisyyksiä Solanken tyyliin löytyy.
Myös Brighton teki isoja satsauksia uuden kauden alla, ja etenkin hyökkäykseen raavittiin valtavasti lisää leveyttä. Ranskalaisella Georginio Rutterilla on alla puolitoista kautta Leedsissä, jolle Seagulls maksoi siirrosta 40 miljoonaa puntaa.
Keväältä 2023 Rutterilla on vyöllään yksitoista Valioliigan ottelua, eikä näissä syntynyt yhtäkään tehtyä maalia. Championshipissä mies nakutti viime kaudella kuusi täysosumaa. Tässäkin tapauksessa ostaja maksoi tulevaisuuden potentiaalista, jota toki on olemassa, mutta valmiilta Valioliigan sentteriltä 22-vuotias Rutter ei vielä tässä vaiheessa aivan vaikuta.
Muutama isohko nimi lähti jälleen hakemaan peliaikaa lainadiilin siivittämänä. Raheem Sterling ei mahtunut enää Chelsean suunnitelmiin, joten mies lähetettiin vuodeksi Pohjois-Lontooseen Arsenalin riveihin. Bournemouth kierrätti maalivahtiosastoaan lainaamalla Neton niin ikään Arsenaliin ja hankkimalla itse puolestaan Kepa Arrizabalagan vuoden lainapestillä Chelseasta.
Jadon Sanchon seikkailut jatkuvat nyt Chelseassa, jonne Manchester United lainasi hyökkääjän alkaneen kauden ajaksi. Myöskään Kalvin Phillips ei jatka palloiluaan Manchesterissa, vaan Cityn mies hakee tällä kertaa uutta nostetta uralleen sarjanousija Ipswichin riveissä.
Tärkeimpiin Valioliigan jättäneisiin tähtiin kuuluvat Ivan Toney, Moussa Diaby, Julian Alvarez, Joao Palhinha, Conor Gallagher ja Michael Olise. Kaksi ensin mainittua siirtyivät Saudi-Arabian liigaan rahakkailla sopimuksilla. Alvarezin siirto Manchester Citystä Atletico Madridiin oli koko futiskesän kallein kauppa, sillä hintaa argentiinalaiselle tuli peräti 82 miljoonaa puntaa. Summalla kustannettiin muun muassa Conor Gallagherin hankinta Chelseasta 36 miljoonalla punnalla. Bayern München nappasi Valioliigasta kaksi kovaa vahvistusta ostamalla Joao Palhinhan Fulhamista ja Michael Olisen Crystal Palacesta.