Kannattaako Cash Out
Edellisen kappaleen esimerkeissä on keskitytty todennäköisyyksiin ja odotusarvoihin. Periaatteessa Cash Outin kannattaminen pelaajan osalta perustuu aivan samaan, kuin muukin vedonlyönti, eli odotusarvoon. Jos odotusarvo on enemmän kuin yksi, niin kannattaa pelata. Cash Out -toimintoa käyttäessä täytyy ottaa huomioon kuitenkin myös mahdollinen voitto siinä tilanteessa, että ei käytä Cash Outia ja lisäksi tappion riski. Perusperiaate on silti sama, kuin tavallisen vedon lyömisessä, vaikka mukaan tulee myös kolmas vaihtoehto, Cash Out, joka siis toteutuu 100 % todennäköisyydellä silloin, kun pelaaja sen valitsee.
Pelaajan pitää verrata todennäköisyyttä sille, että hänen alunperin lyömänsä veto toteutuu, Cash Out -toiminnon tarjoamaa kerrointa ja tietysti sitä, millä todennäköisyydellä hän jää tyhjin käsin siinä tilanteessa, että ei käytä Cash Out -toimintoa. Cash Outin kerroin on sitä lähempänä alun perin lyödyn vedon kerrointa, mitä todennäköisemmäksi vedonlyöntiyhtiö näkee kyseisen lopputuleman toteutumisen. On huomattavaa, että matemaattisesta näkökulmasta Cash Out -toiminnon käyttäminen on hyvin harvoin järkevää, sillä yhtiöllä on tässäkin oma marginaalinsa, jonka he ottavat ja vain hyvin harvoissa tapauksissa peliyhtiöt arvioivat sen niin pahasti väärin, että Cash Out -toiminnon käyttäminen on pelaajan kannalta pitkässä juoksussa voitollista.
Sitten tullaan kuitenkin inhimilliseen näkökulmaan, jos olet esimerkiksi lyönyt 8 kohteen "kelkan" (eli yhdistelmävedon) ja niistä seitsemän ensimmäistä menee oikein, niin voi olla hyvin houkuttelevaa käyttää Cash Out -toimintoa ja nauttia melkoisen valtavasta voitosta silti. Tietysti herää kysymys, että miksi pelaaja ei sitten ole alun perinkin lyönyt vain niitä seitsemää kohdetta, kun kaikkien on kuitenkin osuttava. Kerroin olisi ollut huomattavasti isompi, kuin valitsemalla kahdeksan kohdetta ja sitten käyttämällä "pelkurimaisesti" Cash Out -toimintoa seitsemän oikein menneen jälkeen. Elämä ei kuitenkaan aina ole pelkkää matematiikkaa, ja inhimillisesti katsottuna cash out edellä mainitussa tilanteessa on ymmärrettävää.
Vastaava tilanne voi tulla live-vedonlyönnissäkin eteen, varsinkin kun harkinta-aika on lyhyt, niin cash out tuntuu mielekkäältä vaihtoehdolta. Erityisesti jos on viime aikoina kärsinyt useampia karvaita viime hetkien tappioita. Onnistunut cash out, eli tilanne, jossa on ottanut cash outin ja loppupelin aikana merkki muuttuu, jää myös hyvin mieleen, jolla on psykologisesti suuri merkitys cash out -toiminnon käyttämiseen myöhemminkin.
Mielenrauhan kannalta siis Cash Out -toiminto voi hyvinkin kannattaa, vaikka puhtaasti matemaattisessa mielessä ei pitkässä juoksussa kannattaisikaan. Jos kyseisessä kohteessa Cash Outilla saatava kerroin on enemmän, kuin yksi, niin kyseisen kohteen voitto varmistetaan ja jos se on alle yhden, niin kyseisen kohteen menetetty panos minimoidaan. Mikäli pelaat vain harrastus- ja hupimielessä on siis moniakin tilanteita, jolloin Cash Out -toimintoa kannattaa käyttää. Ammattimaisesti pelatessa sen kannattavuus on harvinaista.
Cash Out vs. Surettaminen
Cash Outin kanssa samankaltainen varmistusmuoto on "surettaminen", nimensä mukaisesti siis tässä varmistetaan voitolle jääminen. Cash Outista poiketen pelaaja tekee tämän itse manuaalisesti ja lisäksi hänellä täytyy olla pelitilillä rahaa surettamisen tekemiseksi, usein jopa huomattavia määriä. Cash Out -toimintoa käytettäessä pelitilillä ei tarvitse olla lainkaan rahaa. Surettamisessa pelaaja siis lyö livenä vetoa alkuperäistä vetoaan vastaan sopivilla panoksilla ja koska kertoimet ovat ottelun tapahtumien myötä muuttuneet siinä vaiheessa, varmistaa hän jäävänsä voitolle.
Tämä siis silloin, kun kyse on yksittäisvedosta. Erona Cash Outiin, pelaaja voi pelata hiukan panoksella, eli esimerkiksi "surettaa" omille jäämisen tietyllä panoksella, mutta niin, että alkuperäisen veikkauksen osuessa kohdalle pelaaja jää selvästi voitolle. Panoksella on tietysti mahdollista myös varmistaa pienempi voitto toisella tulemalla ja suurempi toisella ja niin edelleen.
Cash Out -toimintoa voi käyttää ainakin seuraavissa vedonlyönnin muodoissa:
1x2 -veto
Over / Under -veto
Yhdistelmäveto
Näiden kahden tavan eroja on kuitenkin muitakin, kuin pelkkä surettamisen mahdollisella voiton määrällä pelailu. Ensinnäkin, veikkaus cash outin ja surettamisen välisestä paremmuudesta on nopeasti selvitetty, Cash Outissa yhtiöillä on suurempi marginaali, kuin tavallisessa vedonlyönnissä ja koska surettaminen on tavallista vedonlyöntiä, niin pelaajalle jäävä voitto on surettamalla suurempi. Toisaalta, useissa urheilulajeissa, ja sitä kautta pelikohteissa, on enemmän, kuin kaksi mahdollista lopputulemaa, joten surettamisessa pelaajan tarvitsee joissakin tapauksissa kalkuloida erilaisia laskutoimituksia ennen kuin voi olla varma voitolle jäämisestä. Kun kyse on live-vedosta, ei pelaajalla välttämättä ole kovin paljon aikaa kalkulointiin. Cash Out -toiminto on useilla yhtiöillä mahdollista myös tulosvedossa, kun taas surettaminen on teoriassa tulosvedossa mahdotonta.
Käytännössä tietenkin mahdollista asettamalla kaikille yhtään realistisille tuloksille panos, mutta erittäin aikaa vievää. Mikäli haluat varmistaa voiton tulosvedossa, niin kannattanee näistä kahdesta valita Cash Out.
Siinä tilanteessa, että pelaaja haluaa surettaa yhdistelmävedon ennen viimeistä ottelua voi kaikessa rauhassa laskeskella panosta, mutta siinä herää samalla tavalla kysymys, että miksi alunperin on lisännyt edes sitä viimeistä kohdetta mukaan yhdistelmään, jos ei sitä kuitenkaan aio pelata siinä tilanteessa, että aikaisemmat kohteet menevät oikein. Kuitenkaan tuo viimeinen kohde ei ole yhdistelmävedossa edes relevantti, mikäli kaikki edeltävät kohteet eivät ole menneet oikein.
Toki tällaisia syitä voi vedonlyönnillisessäkin mielessä tulla, esimerkiksi viime hetken loukkaantumisia joukkueelle jonka puolesta alunperin lyötiin vetoa, mutta useimmiten syynä on inhimillisesti se, että halutaan varmistaa voitolle jääminen, vaikka suuremman voiton olisi saanut jättämällä koko kohteen pois ennen vedon lyömistä. Harrastepohjalla pelaavalla tulee kuitenkin tällaisia tilanteita usein eteen, eikä hän vastaa kategorisesti "ei", kuten ammattimaisesti pelaava vedonlyöjä tekisi. Otetaan esimerkki:
Suretus, kun yhdistelmävedon neljä ensimmäistä kohdetta on mennyt oikein ja viides jäljellä
Unohdetaan nyt se, että yhdistelmävedon olisi alunperin voinut tehdä neljälle ensimmäiselle kohteelle, jolloin olisi jo voittanut niiden mennessä oikein ja huomattavasti enemmän, kuin nyt surettamalla viidennen. Tässä esimerkissä pelaajalla siis on mennyt sisu kaulaan. Oletetaan, että koko lapun kokonaiskerroin on 40 ja panos on ollut 10 euroa. Pelaaja siis voittaa bruttona 400 euroa, mikäli viimeinen kohde menee oikein ja hän on veikannut ottelussa kotijoukkuetta, jonka alkuperäinen kerroin on 2.00, mutta nyt tässä tapauksessa siis aiemmat kohteet huomioiden jopa 40.
Pelaaja haluaa surettaa voittonsa lyömällä vetoa myös tasapelille, jonka kerroin on 4.00 ja vierasvoitolle, jonka kerroin on 2.00. Hän on kuitenkin päättänyt, että jos niin huono tuuri käy, että ottelu päättyy tasan, niin hän pääsee vain omilleen, kotivoitolla ja vierasvoitolla hän haluaa voittaa yhtä paljon.
Ensin täytyy siis laskea, kuinka hän saa 400 euroa myös vierasvoitolla, yksinkertainen laskutoimitus 400 / 2.00 = 200, tarkoittaa että panokseksi pitää laittaa 200 euroa. Nyt yhteispanos on 10+ 200 = 210 euroa ja voitto on 400 euroa, jos jompi kumpi voittaa ottelun ja 0 euroa, mikäli ottelu päättyy tasan. Sitten täytyy varmistaa toivomus, että tasapelillä pääsee omille. Surettajan pitää laskea nyt 210 + panos / 4.00 = panos, eli 210 + panos = 4 x panos, eli 3 x panos = 210, eli panos 70. Tasapelille pitää siis laittaa tasan 70 euroa, jolloin tasapelin toteutuessa pelaaja pääsee omille.
Tästä tullaan siis siihen tulokseen, että surettamalla tällä tavalla pelaaja voittaa koti- ja vierasvoiton tullessa 400 - 280 euroa = 120 euroa ja ottelun päättyessä tasan hän päätyy täsmälleen omilleen, eli voitto on 0 euroa. Ilman surettamista hän voittaisi kotivoitolla 390 euroa, mutta häviäisi 10 euroa sekä tasapelillä, että tappiolla. Tässä esimerkissä ei laskettu vedonlyöntiyhtiön omaa marginaalia mukaan, mutta kun sen ottaa huomioon, niin ymmärtää, että surettaminen ei pitkässä juoksussa ole järkevää, ellei kohteen voimasuhteissa ole välillä tapahtunut huomattavia muutoksia.
Toisaalta esimerkissä puhuttiin vielä suhteellisen pienistä rahoista. Surettaminen voi houkuttaa huomattavasti enemmän sellaisessa tapauksessa, että viimeisestä kohteesta on kiinni, voittaako pelaaja 15 000 euroa, vai ei mitään, sillä isoista rahoista puhuttaessa ei useimmilla meistä mielessä ole enää odotusarvot ja palautusprosentit vaan nimenomaan se käden ulottuvilla oleva rahamäärä. Tämänhän huomaa vaikkapa tv-show maailmassa, jossa pelaajat ovat yleensä hyvin konservatiivisia rahan riskeeraamisen suhteen, vaikka odotusarvot olisivat kuinka omalla puolella.