Baseball ja vedonlyönti – kiinnitä huomiota näihin
Baseball on tosiaan monille suomalaiselle varsin vieras laji, vaikka ensimmäisellä silmäyksellä voi näyttää pesäpallolta hieman eri näköisellä kentällä ja eri näköisissä varusteissa. Jos haluaa pelata baseballia voitollisesti, on tärkeää tietää lajin erityisistä ominaisuuksista verrattuna moniin muihin lajeihin. Seuraavaksi kerromme joistakin muista lajeista eroavista asioista, jotka vaikuttavat MLB vedonlyöntiin ja siinä menestymiseen olennaisella tavalla.
Syöttäjien lepovuorot
Otteluiden valtava määrä
Otteluruuhka
Kotietu
Motivaatiotekijät
Syöttäjien lepovuorot
Kaikkein tärkein asia on huomioida baseballin tärkein pelipaikka, eli syöttäjä ja sen erityislaatuisuus. Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentajan rooli on suuruudessaan samaa luokkaa, mutta joukkueen paras pelinrakentaja pelaa kaikki tärkeät pelit alusta loppuun, jos vaan suinkin on pelikunnossa. Näin ei ole baseballissa. Yhdellä joukkueella on 11 - 13 syöttäjää ja yhden syöttäjän on täysin mahdotonta pelata pelit alusta loppuun. Yleensä joukkueen ykkössyöttäjä syöttää 100 - 115 syöttöä ottelussa.
Joissakin alemmissa sarjoissa säännöt rajoittavat syöttäjien syöttömääriä, mutta MLB:ssä teoriassa syöttöjä voisi heittää rajoittamattoman määrän. Niistä pidetään kuitenkin tarkkaa kirjaa ja syöttäjät otetaan lepäämään, kun syöttöjä on riittävästi ottelussa takana. Sama syöttäjä ei myöskään syötä heti seuraavana päivänä ykkössyöttäjän roolissa vaan pitää useamman päivän tauon. Joukkueilla onkin 5 - 6 aloittavaa syöttäjää riveissään. Pienemmän roolin relief pitcherit saattavat pelata vaikka joka päivä, jos roolina on heittää esimerkiksi 20 syöttöä ottelussa. MLB -vedonlyöntiä pelatessa on erittäin tärkeää selvittää, että kuka joukkueen aloittavista syöttäjistä on missäkin ottelussa vuorossa.
Luonnollisesti kaikki eivät ole samantasoisia keskenään ja joukkueen sisällä voi olla suuriakin tasoeroja syöttäjien välillä.
Otteluiden valtava määrä
Hieman yli kuuden kuukauden runkosarjan aikana jokainen joukkue pelaa peräti 162 ottelua. Keskimäärin ottelu on siis lähes joka päivä. Tarkkaan ottaen lepopäiviä on kuitenkin enemmän, kuin laskutoimituksesta pelipäivät - ottelut saatava n. 30, sillä viikonloppuisin pelataan ns. "double - headereita", eli samat joukkueet kohtaavat saman päivän aikana kaksi kertaa. Ensin päivällä ja sitten illalla. Vertailun vuoksi NHL:n ja NBA:n runkosarjoissa pelataan 82 ottelua ja NFL:n runkosarjassa ainoastaan 16 ottelua. On kuitenkin selvää, että joka päivä pelatessa eivät joukkueet aina voi olla parhaimmillaan.
Otteluruuhka
Usein vastaan tulee tilanteita, että toinen joukkueista on kovemmassa otteluruuhkassa, kuin toinen. Tämä näkyy helposti peliotteissa ja MLB vedonlyöntiä harrastavan uhkapelurin kannattaa yrittää iskeä tällaisiin tilaisuuksiin tiukasti. Varsinkin vastustajan juoksurikas alku saattaa saada väsyneemmän joukkueen kääntämään jo katseitaan kohti tulevia taistoja. Otteluruuhkan vaikutuksia ei kuitenkaan pidä yliarvioida, syöttäjäthän vaihtelevat otteluruuhkassa, eli tärkeimmällä pelipaikalla on tuore pelaaja. Tärkeämpää on, että kuka syöttäjistä on vuorossa.
Kotietu
Lähes myyttiseksi joissakin piireissä koettu kotietu on asia, joka on huomioitu kaikissa palloilulajeissa, mutta sen tarkkaa syytä on mahdoton määrittää. Siihen vaikuttavat tuttu kenttä, vierasjoukkueen matkustus, kotiyleisön paine ja monet muut asiat, mutta tarkkaa syytä on vaikea sanoa. Monissa lajeissa kotiedulla on tilastojen perusteella erittäin suuri merkitys. Myös baseballissa kotijoukkue voittaa useammin, kuin vierasjoukkue, mutta ero ei ole niin suuri, kuin monissa muissa lajeissa.
Esimerkiksi vuoden 2018 Major League Baseballin runkosarjan 2426 ottelusta kotijoukkue voitti 1277, eli 52,6 %, kun vierasjoukkue joutui tyytymään 1149 voittoon (47,4 %). Joukkuekohtaisesti erot kuitenkin voivat olla suurempia, kuin koko liigaa ajatellen, joten MLB vedonlyöntiä harjoittaessa on tärkeää tutkia tilastoista, onko jollain joukkueella selviä eroja menestyksessä koti- ja vieraskentällä.
Motivaatiotekijät
MLB:n runkosarjassa pelataan tosiaan peräti 162 ottelua, mutta ainoastaan viiden joukkueen lohkojen voittajat sekä kaksi parasta muuta per konferenssi selviytyvät runkosarjan jälkeisiin pudotuspeleihin. Eli ainoastaan 10 joukkuetta 30:stä on mukana kauden huipentumassa. Otteluiden suuren määrän vuoksi tämä tarkoittaa sitä, että todella suurelle osalle joukkueista on jo kauan ennen kauden loppua selvää, että pudotuspeleihin ei ole mitään asiaa ja näin joukkue joutuu pelaamaan mahdollisesti monta kymmentä viimeistä runkosarjan ottelua ilman panosta.
On inhimillistä, että motivaatiotaso ei pysy tällaisessa tilanteessa välttämättä yhtä korkealla, kuin jos joukkue jatkaa taistelua pudotuspelipaikasta viimeisille kierroksille asti. Tämä näkyy usein väistämättä myös otteluiden tuloksissa ja MLB vedonlyöntiä arvioidessa nämä pitää ottaa huomioon. Usein erilaiset baseball vihjeet kuitenkin yliarvostavat motivaatiotekijöitä, monet joukkueet löytävät uuden motivaation, vaikka varsinainen panos puuttuu. Kannattaa katsoa aikaisempien otteluiden panoksettomien otteluiden tuloksia, että tunnistaa mikä joukkue pystyy pitämään pelitason korkeana, vaikka mahdollisuudet jatkopeleihin ovatkin jo kaikonneet.