Jääkiekon MM-kilpailujen menestyneimmät maat
MM -kilpailujen menestynein maa on Venäjä, joka on tosin perinyt suurimman osan menestyksestään Neuvostoliitolta. Kaikkiaan mestaruuksia on kertynyt 27, joista Neuvostoliitto voitti 22 ja Venäjä 5. Kansainvälisen jääkiekkokomitean (IIHF) virallisissa tilastoissa nämä meriitit lasketaan yhteen. Viimeksi Venäjä juhli kultaa edellisissä ja toistaiseksi ainoissa Valko-Venäjällä pidetyissä MM-kilpailuissa vuonna 2014. Tämän lisäksi Venäjä/Neuvostoliitto on saavuttanut 20 himmeämpää mitalia. Muut Neuvostoliiton hajotessa syntyneet valtiot eivät ole pystyneet mitaleja voittamaan.
Mestaruuksien määrässä mitattuna niukasti kakkoseksi jää jääkiekon emämaa Kanada, joka on voittanut 26 kertaa maailmanmestaruuden. Kanada voitti edelliset mestaruudet vuosina 2015 ja 2016 ja koska sillä on enemmän hopeamitaleja (15), kuin Venäjällä (10), voi se nousta historian menestyksekkäimmäksi maaksi voittamalla jääkiekon MM kisat 2021.
Yli kymmeneen maailmanmestaruuteen ovat yltäneet myös 12 voittanut Tshekki/Tshekkoslovakia (6+6) sekä 11 kertaa kultaa juhlinut Ruotsi. Toinen Tshekkoslovakian hajoamisesta syntynyt maa Slovakia on voittanut 1 maailmanmestaruuden ja kaikkiaan neljä mitalia, mutta IIHF:n virallisissa tilastoissa yhteen lasketaan nimenomaan Tshekin ja Tshekkoslovakian meriitit.
Jääkiekossa puhutaan usein kuudesta suuresta. Hallitseva maailmanmestari Suomi on onnistunut voittamaan kolme kertaa maailmanmestaruuden, Suomihan sai ensimmäisen MM-mitalinsa verrattaen myöhään, vuonna 1992, siihen nähden, että oli pitkään jo mitaleista taistellut. Kaikkiaan Suomi on voittanut MM-tasolla jo 14 mitalia. Kuudenneksi suureksi laskettu Yhdysvallat on voittanut kaksi kertaa mestaruuden, mutta edellisestä kerrasta on jo yli 60 vuotta, kun se voitti Squaw Valleyn kisoissa olympiakultaa ja silloisten sääntöjen myötä samalla maailmanmestaruuden. Sen jälkeen Yhdysvallat on pystynyt voittamaan MM-kisoissa vain kuusi pronssia. USA voitti kuitenkin NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen järjestämän World Cupin vuonna 1996. Muista maista Iso-Britannia voitti 30-luvulla useamman mitalin, joista olympialaisten yhteydessä 1936 kultaisen.
Sittemmin Iso-Britannia vajosi vuosikymmeniksi marginaaliin, kunnes vuoden 2019 kisoihin nousi korkeimmalle sarjatasolle ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Mahdollisuudet viiden mitalin mitalitilin kartuttamiseen ovat kuitenkin minimaaliset.
Toisin voi sanoa Sveitsistä, joka on koko 2000-luvun tehnyt tuloaan kirkkaimpaan eliittiin ja vuosina 2013 ja 2018 ylsi aina finaaliin asti saaden hopeiset mitalit kaulaansa. Vuoden 2018 loppuottelu ratkesi Ruotsin eduksi vasta voittomaalilaukauskilpailun perusteella. Monien papereissa Sveitsi onkin piirretty seuraavaksi uudeksi maailmanmestariksi. Kaikkiaan maalla on jo 11 MM-mitalia, mutta noiden tuoreiden hopeiden jälkeen kolmanneksi tuorein mitali on vuoden 1953 MM-pronssi.
Muista maista mitaleille ovat yltäneet Saksa neljästi ja Itävalta kahdesti. Itävallan edellinen mitali on vuodelta 1947 ja Saksan vuodelta 1953. Saksa kuitenkin yllätti kaikki vuoden 2018 olympialaisissa ja eteni aina finaaliin asti missä taipui ylivoimaiselle ennakkosuosikki Venäjälle vasta jatkoajan perusteella. Se on siis yllätysvalmis myös MM-tasolla toisin kuin Itävalta, joka ei tällä hetkellä edes ylimmällä sarjatasolla ole.