Salibandy ja vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin
Salibandy vedonlyöntiä harjoittaessa on joitakin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon. Salibandyssa toimivat tietyt universaalin oloiset lainalaisuudet, kuten muissakin pallopeleissä, mutta siinä on myös lajille ominaisia erityispiirteitä, jotka täytyy tietää, jos haluaa pelata salibandy vedonlyöntiä menestyksellisesti.
Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.
Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet
Arvioidessa ottelun lopputulemaa, täytyy huolellisen ja tehokkaan arvion runkona olla joukkueiden voimasuhteiden arviointi ja mahdollisimman tarkkaan analysoidut voimaluvut. Mikäli tämä osio menee pieleen, niin voitollinen salibandy vedonlyönti on mahdotonta. Tähän on syytä käyttää aikaa paljon ja materiaalin vertailussa painottaa nykytilannetta, eikä esimerkiksij onkun pelaajan vuosien takaisia meriittejä ja sitä mukaa syntyvää mainetta.
Kuntopuntari
Kuntopuntarilla tarkoitetaan sarjataulukkoa, joka sisältää vain joukkueiden viimeisimmät ottelut. Esimerkiksi 5 tai 10 viimeisimmän ottelun sarjataulukko. Ideana salibandy vedonlyöntiä ajatellen on saada paremmin selville joukkueiden ns. päivän kunto. Kuntopuntarilla "päivän kunnon" mittarina on tosin omat ongelmansa, sillä se ei ota kantaa edellisten vastustajien tasoon. Ottelun kotijoukkue on voinut kohdata Classicin, TPS:n ja SPV:n, kun taas vierasjoukkue on voinut kohdata ÅIF:n kaltaisia häntäpään joukkueita.
Tällöin jälkimmäinen voi olla kuntopuntarissa selvästikin edellä, vaikka tosiasiallinen "päivän kunto" olisi kotijoukkueen eduksi. Salibandy vedonlyöntiä harjoittavan pitää itse osata katsoa kuntopuntarin taakse, sillä vaikka se voikin olla hyvä apuväline, niin pelkästään siihen perustuvat vetovihjeet salibandysta ovat laiskoja ja laaduttomia, vaikka tällaiset salibandy vihjeet olisi kiedottu kuinka houkuttelevaan pakettiin ruusukkeella ja kauniilla sanoilla päällystäen.
Kotietu
Kotietu on tilastollisesti todettu fakta kaikissa palloilulajissa. Syynä kotijoukkueen etuun voi olla kotiyleisön pauhu, tuttu ympäristö tai vaikka vierailijan matkarasitus, mutta se on kuitenkin olemassa. Kotimaan salibandyliigassa kuitenkaan kaudella 2019-20 ei kotietua ollut lainkaan, vaan itse asiassa vierasjoukkueet tekivät kotijoukkuetta enemmän maaleja. Myöskään aiemmin kotietu ei ole salibandyliigassa ollut niin huomatta kuin joissakin muissa palloilulajeissa. Kauden 2019-20 tulemaan pitää kuitenkin suhtautua poikkeuksena, eikä yleisenä sääntönä salibandya koskien. Kotijoukkueen etu pitää ottaa arvioissa huomioon, mutta sitä ei pidä yliarvostaa. Salibandyn kaltaisessa maalirikkaassa pelissä altavastaajan yllätysmahdollisuudet ovat kotiedusta huolimatta aina pienempiä, kuin pienimaalisissa lajeissa, kuten jääkiekossa tai varsinkin jalkapallossa.
Motivaatiotasot (taistelu putoamisesta, karsinnoista, runkosarjan voitosta jne.)
Miesten salibandyliigassa runkosarjalla on suuri merkitys. Kahdeksan parasta joukkuetta pääsee pudotuspeleihin, 12. ja 13. sijoittuneet joutuvat karsimaan sarjapaikastaan ja 14., eli viimeiseksi jäävä putoaa suoraan divariin. Salibandy divari vedonlyöntimielessä on selvästi arkisempi, mutta varsinkin se on sitä liigaan tottuneille joukkueille, joten kaikki yrittävät välttää viimeiseksi jäämistä kuin ruttoa. Loppukierroksilla voidaankin nähdä varsin yllättäviä tuloksia, kun sarjapaikan tai pudotuspelipaikan varmistaneet joukkueet kohtaavat joukkueita, jotka taistelevat vielä sarjapaikkansa puolesta. Pudotuspelisysteemi on vieläpä sellainen, että sillä ei ole mitään merkitystä mille sijalle välillä 5-8. sijoittuu, sillä sijojen 1-4 -joukkueet valitsevat vuorotellen puolivälierävastustajat itselleen sijojen 5-8-joukkueista. Näin ollen, jos joukkue on varmistanut paikan sijoilla 5-7 vaikkapa neljä kierrosta ennen päätöstä, ei sillä ole lopuissa peleissä teoreettistakaan panosta vaan sen kannattaa säästellä akkujaan pudotuspelejä varten.
Valmennus ja pelitapa
Niin kuin artikkelissa aiemmin mainittiin, salibandyssa altavastaajan mahdollisuudet yllättää ovat rajoitetut, sillä maalipaikkoja pystyy salibandyssa hyödyntämään suurella prosentilla ja niitä syntyy solkenaan. Tasaisten joukkueiden kohdatessa kuitenkin valmennuksen ja pelitavan erot nousevat esiin. Salibandy vedonlyöntiä vakavasti harrastavan kannattaa kiinnittää huomiota pelaavien joukkueiden pelitavan purevuuteen vastaavalla tavalla pelannutta toista joukkuetta vastaan ja suhteuttaa se myös tämän joukkueen tasoon. Vaikka voitto olisikin tullut, niin yllättävät vaikeudet saattavat tarkoittaa, että kyseinen pelitapa ei joukkueelle sovi ja nyt vastaan asettuva laadukkaampi joukkue omaakin paremmat voittomahdollisuudet, kuin mahdollisesti vedonlyöntiyhtiö on arvioinut.
Kokoonpanot / loukkaantumistilanne
Tarkasti salibandy vedonlyöntiin suhtautuva ottaa luonnollisesti huomioon mahdolliset poissaolot kokoonpanoissa ja joukkueiden loukkaantumistilanteet. Huipputason salibandya pelataan kuitenkin yleensä kolmella kentällisellä, joten yksittäisen pelaajan poissaolo vaikuttaa ottelun voimasuhteisiin melko vähän, vaikka kyseessä olisi joukkueen tähtipelaaja. Monet ilmaiset vihjeet salibandy -otteluihin yliarvioivat yksittäisen poissaolon vaikutusta ja silloin tällöin saman virheen tekee myös vedonlyöntiyhtiö, mikä saattaa johtaa tarjottuun ylikertoimeen.
Maalien tiivis tahti, maalivahdin pois ottaminen
Varsinkin Tulosvedon, Monivedon ja Live -vedon pelaajien on syytä ottaa huomioon salibandyn erityinen ominaispiirre, eli parhaimmillaan maaleja syntyy todella nopeasti ja solkenaan. Esimerkiksi 30 sekunnissa kolme maalia ei ole minkäänlainen harvinaisuus. Tästä syystä johtuen joukkueet vaihtavat reilussakin tappioasemassa maalivahdin kenttäpelaajaan jättäen maalinsa ammottamaan tyhjyyttään, joka entisestään lisää ottelun lopussa tulevien maalien määrää.