Tennis ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
Vedonlyönti, varsinkin livenä, vaatii tarkan analysoinnin lisäksi välillä nopeaa reagointia ja toki myös uskoa intuitioon. Jos pelaat livenä, niin pitkille analyyseille ei kesken peliä ole aikaa, vaan arvio täytyy tehdä niin sanotusti lennossa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö huolellinen valmistautuminen ja tarkat analyysit, joista sitten on mahdollista rakentaa arviot, olisivat tarpeettomia. Onnistunut tennis vedonlyönti on monen asian summa ja koska vedonlyöntiä tarjoavalla yhtiöllä on suuri etu, niin ei ole syytä antaa piiruakaan periksi valmistautumisessa. Moni asia täytyy ottaa huomioon päästäkseen parhaaseen tulokseen. Jos tapanasi on katsoa vedonlyönti vihjeet tennis -otteluihin, niin kannattaa katsoa perustelut tarkkaan. Jos perusteet vaikuttavat puolivillaiselta, niin edes ilmaiset vihjeet tennis -tapahtumiin eivät ole noteeraamisen arvoisia. Samaan hengenvetoon on tietysti syytä todeta, että jos jostain löytyy asiantuntevat tennis vihjeet, niin ne kannattaa ottaa osaksi omaa analyysiaan, vaikka ei aivan suoraan purematta nielisikään. Kuten sanottua, ei kannata antaa tennisvedonlyöntiä tarjoavalle yhtiölle piiruakaan periksi.
Näistä useista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.
Kentän alusta
Ilmasto ja lämpötila
Ottelurasitus
Kentän alusta
Tenniksessä kaikkein eniten otteluun vaikuttava ulkopuolinen tekijä on alusta. Alustan nopeudessa on huomattavia eroja riippuen siitä, pelataanko massalla, ruoholla vai kovalla alustalla. Kaiken lisäksi saman alustan eri turnauksissakin voi olla eroja. Erityisesti kovat kentät ovat toisaalla paljon nopeampia kuin toisaalla. Grand Slam -turnauksista sekä Yhdysvaltain Avoimet, että Australian Avoimet pelataan kovilla kentillä, mutta Yhdysvalloissa kentät ovat nopeampia. Tämä johtuu siitä, että kovien kenttien pintamateriaaleja on useampia, nykyisin Australian avoimissa pelataan GreenSet -alustalla ja Yhdysvaltain Avoimissa DecoTurf-alustalla. Eri pelaajien ominaisuuksiin eri kentät sopivat eri tavoin. Aiemmin oli oikein korostetusti erikseen massaspesialisteja ja ruohospesialisteja ja vaikka tilanne ei enää nykyään ole näin, vaan kaikki pelaajat osaavat pelata kaikilla alustoilla, niin selviä vaihteluja voimasuhteissa näkyy sen mukaan, että millä kentällä pelataan. Vedonlyöjän on ehdottomasti otettava huomioon tällaiset asiat, sillä saman otteluparin voimasuhteet eroavat yleensä jyrkästi sen mukaan, pelataanko massalla vai esimerkiksi ruoholla.
Ilmasto ja lämpötila
Tennis on yleisesti ottaen ulkolaji, kaikki yhtään isommat turnaukset pelataan ulkotiloissa, joskin joissakin keskuskentällä, tai parilla pääkentällä, on mahdollisuus vetää katto kentän päälle sateen sattuessa. Sateella ei tennistä nimittäin pelata, vaan pelit keskeytetään sateen ajaksi (paitsi jos katto löytyy). Lämpötilan vaikutus on kuitenkin merkittävä, turnauksia pelataan ympäri maailmaa, eli jossain turnauksessa saatetaan pelata 10 asteen lämpötilassa ja toisessa taas mittari huitelee lähellä 40 astetta. Samoin jotkut turnaukset pelataan hyvin kosteassa ilmastossa, toiset taas kuivissa oloissa. Tennis vedonlyöntiin tämä liittyy sikäli, että pelaajien lämmönsietokyvyssä on luonnollisesti eroa varsinkin, jos ottelut venyvät. Aspekti, joka vedonlyöjän on ehdottomasti syytä ottaa huomioon analyyseja tehdessään.
Ottelurasitus
Tennisturnauksissa peli on yleensä selvä, eli häviäjä putoaa aina pois turnauksesta. Poikkeuksia ovat ainoastaan eri maajoukkueturnaukset ja kauden päättävä turnaus, jossa on lohkovaihe. Lisäksi karsinnoista voi joskus päästä pääsarjaan myös häviämällä viimeisen karsintakierroksen ottelun, mikäli pääsarjaan oikeutetuista pelaajista joku tai jotkut vetäytyy. Pääsääntöisesti kuitenkin meininkinä on tulos tai ulos. Vedonlyöjän kannalta tällä on sikäli merkitystä, että vaikka pelaajat pelaisivat saman määrän turnauksia tai olisivat pelanneet esimerkiksi kahdella edellisviikolla, niin ottelurasituksessa voi olla huomattavia eroja, jos toinen on vaikkapa edennyt finaaliin asti ja toinen lähtenyt laulukuoron puolelle jo ensimmäisellä kierroksella.
Varsinkin kaksiviikkoisissa Grand Slam -turnauksissa on syytä ottaa huomioon myös otteluohjelma ja otteluiden pituudet. Toinen saattaa olla pelannut edellispäivänä ja toisella voi olla ollut yksi lepopäivä välissä. Lisäksi on täysin mahdollista, että pelaaja on urakoinut viisi -tuntisen spektaakkelin edellisellä kierroksella, kun taas vastustaja on selvinnyt esimerkiksi helposti 1,5 tunnissa tai jopa luovutuksella. Tällä on luonnollisesti merkitystä pelaajien tuoreuteen ja vedonlyöjän tämä pitää ottaa huomioon voimasuhteita arvioidessaan. Erityisesti sateen sotkemissa kilpailuissa, kuten Wimbledon tai Ranskan Avoimet usein, ottelurasitus saattaa kasautua, kun otteluita ei saada pelattua alkuperäisen, kuitenkin melko reilun, aikataulun mukaisesti. Osalla pelaajista saattaa olla vielä nelinpeliotteluitakin lisärasituksena.
Pelaajan nykyformi
Kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, ottelussa vastakkain olevista pelaajista toinen saattaa olla pudonnut edellisellä viikolla 1. kierroksella ja toinen edetä finaaliin asti. Ottelurasituksen lisäksi tämä saattaa tietenkin kertoa jostain muustakin, eli nykyformista. ATP- tai WTA -lista kertoo kuitenkin kokonaisen vuoden aikana kerättyjen turnausten pisteet, joten tennis vedonlyöntiin pieteetillä suhtautuvan kannattaa arvioissaan paneutua myös viimeisimpien turnausten menestykseen, jotta hänen olisi helpompi arvioida voimasuhteet juuri nyt tapahtuvassa ottelussa.
Pelkät eri kierroksille selviytymiset eivät tietenkään kaikkea kerro vaan myös turnauksissa kohdatut vastustajat. Jos toinen osapuoli, vaikkapa rankingiltaan 63., on esimerkiksi pudonnut kahdessa edellisessä turnauksessa 1. kierroksella ensin Novak Djokovicille ja sitten Roger Federerille, niin hän saattaa silti olla nykyformiltaan ihan hyvässä vireessä vertailtaessa toiseen 70-80. sijoilla majailevaan pelaajaan, vaikka tämä toinen olisi esimerkiksi edennyt puolivälieriin molemmissa edeltävissä turnauksissa.
Miesten ja naisten pelin erot vedonlyöjän näkökulmasta
Miesten ja naisten peleissä ovat samat säännöt, yhdellä poikkeuksella. Neljässä Grand Slam -turnauksessa miesten sarjassa ottelun voittoon tarvitaan 3 erävoittoa, mutta naisten sarjassa 2, kuten muissakin turnauksissa. Ennen myös miesten Masters -sarjan turnausten finaaleissa tarvittiin 3 erävoittoa, mutta tästä on luovuttu. Maajoukkueilla pelattavan Davis Cupin pääsarjassa tarvitaan myös 3 erävoittoa otteluvoittoon. Vedonlyöjän kannalta tällä on merkitystä, koska fysiikalla on selvästi suurempi merkitys, kun ottelut pitenevät, myös vedonlyöjälle ilmestyy lisää kohteita tästä syystä. Itse pelin erona on nopeus, miehet ovat fyysisesti vahvempia ja varsinkin syöttöpelissä tämä näkyy.
Nopeilla kentillä erityisesti syöttöspesialistit voivat miesten puolella pitää omia syöttöpelejään pelkän syötön avulla. Yleisestikin ottaen oma syöttövuoro on miesten peleissä suuremmassa roolissa ja syötönmurtoja nähdään vähemmän, kuin naisten peleissä. Vedonlyöjän on syytä myös huomioida, että yleisesti ottaen naisten peleissä hävityn erän jälkeen noustaan harvemmin voittoon kuin miesten puolella. Myös paras kolmesta -otteluissa.Tietenkin hyödyllisempää on analysoida voimasuhteita tennis vedonlyöntiin miettiessä tämä asia pelaajakohtaisesti.