Jääpallo ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
Jääpallo vedonlyönti on tosiaan monelta osin saman tapaista, kuin jalkapallo vedonlyönti, mutta eroavaisuuksia on, jotka on syytä ottaa huomioon, vaikka säännöt ovat saman kaltaiset. Lisäksi jääpalloon pätevät monet samat asiat, kuin jääkiekkoon tai muihin joukkuelajeihin. Jääpalloa pelataan edelleen Suomessa ulkona ja tämä tuo oman tekijänsä peliin talven vaihtelevissa säissä. Myös kentän kunto vaihtelee, leudoilla säillä kenttä voi olla surkeassa kunnossa ja pakkasella erinomaisessa kunnossa. Eri joukkueet pystyvät mukautumaan olosuhteisin eri tavalla.
Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti:
Kuntopuntari
Kotietu
Olosuhteet ja säätila
Kuntopuntari
Kuntopuntarilla tarkoitetaan edeltävien otteluiden menestystä sarjataulukkomuodossa. Ideana on yrittää selvittää joukkueiden tämänhetkinen taso, sillä sarjan ollessa pitkällä, sarjataulukkoa voi vääristää alkukauden tapahtumat. Kuntopuntarissa on yleensä 5 tai 10 viimeistä ottelua. Sekään ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton mittari, sillä esimerkiksi 5 ottelua on hyvin lyhyt rykäys ja esimerkiksi otteluohjelma voi vaikuttaa siihen hyvin paljon. Tämä korostuu jääpallossa, jossa sarja on useina vuosina jakautunut ns. "kahden kerroksen väkeen". Toisin sanottuna vertaillessa häntäpään joukkueiden kuntopuntaria, voi toinen olla kohdannut pelkkiä kärkijoukkueita ja siksi hävinnyt kaikki 5 peliä, kun toinen on voinut pelata esimerkiksi kolme ottelua alemman puoliskon joukkueita vastaan, voittaen niistä kaksi.
Pelkkään kuntopuntariin perustuvat Bandyliiga vihjeet sitten tulkitsisivat tämän jälkimmäisen joukkueen selkeästi kovavireisemmäksi, vaikka totuus voi olla aivan toinen. Jääpallo vedonlyöntiä harrastavan pelaajan pitääkin osata katsoa myös kuntopuntarin taakse, eli minkä tasoisia joukkueita vastaan on pelattu ja kuinka niitä vastaan on pärjätty. Kuntopuntari on kiistatta hyvä apulainen, mutta luottamalla pelkästään siihen häviää varmasti rahansa pitkässä juoksussa.
Kotietu
Kotiedulla on suuri merkitys kaikissa palloilulajeissa. Tarkkaa syytä siihen ei tiedetä, voidaan vain spekuloida yleisön vaikutuksella ,tutuilla kulmilla tai esimerkiksi matkustusrasituksella, mutta kaikki tilastot todistavat kotiedun olemassaolon todelliseksi ja siksi se on otettava huomioon, oli sitten kyseessä jääpallo vedonlyönti tai vaikka jalkapallo vedonlyönti. Jääpallo vedonlyönnissä kenttien kunnot vaihtelevat suuresti, joten kotietu on jopa suurempi kuin monessa muussa urheilulajissa. Kotijoukkue on tottunut oman kotikenttänsä erityisominaisuuksiin, jää voi olla huonompi, tai parempi, kuin monella muulla paikkakunnalla ja esimerkiksi jonkun joukkueen kotikentällä voi "aina" olla kova tuuli, mihin kotijoukkue on tottunut, mutta vierailijan sopeutuminen siihen voi olla hyvinkin hankalaa.
Olosuhteet ja säätila
Äskeisessä kappaleessa jo sivuttiin, että eri kotikentillä voi olla eri olosuhteet, mutta olosuhteet voivat myös muuttua. Vaikka ottelut pelataan nykyisin tekojääradoilla, niin lämmin keli tekee silti jäästä sohjoisen ja pehmeän. Tämä voi suosia tasoltaan heikompaa joukkuetta, kun taitavamman joukkueen on vaikeampi hallita palloa. Lisäksi ottelu saatetaan joutua pelaamaan lumisateessa jolloin kentälle kertyy lunta, joka tietysti hidastaa pallon liikkumista. Kunnon lumisateessa myös näkyvyys voi ollavheikompi ja aiheuttaa yllätyksiä pelaaville joukkueille. Kolmas suuricsäävaihtelu on vesisateen mahdollisuus, samoin kuin lumisade, se vaikuttaa jäähän, voi tehdä siitä pehmeämpää ja ainakin hidastaa pallon liikkumista.
Myös tuulella voi olla vaikutusta peliin, vastatuuleen pelaava joukkue joutuu käyttämään voimiaan enemmän ja myötätuulesta hyötyy, tietenkin, jos tuuli ei käänny, niin toisella puoliajalla tämä etu vaihtuu. Jääpallo vedonlyöntiä varten ottelupareja analysoivan pelaajan pitää ottaa tarkkaan huomioon säätila ja kentän olosuhteet prosenttiarvioita tehdessään.
Motivaatiotasot
Jääpallokausi huipentuu pudotuspeleihin, niin kuin lähes kaikissa palloilulajeissa, jalkapallo tietenkin selvänä poikkeavana esimerkkinä. Tämä tarkoittaa, että varsinkin loppukaudesta eri joukkueiden motivaatiotasot vaihtelevat. Joku on jo varmistanut pudotuspelipaikkansa ja joku toinen menettänyt mahdollisuutensa sinne. Lisäksi taistellaan pudotuspelien kotiedusta. Suomen Bandyliigassa, ei putoamisuhkaa ole, koska ei ole halukkaita nousijoita, mutta jääpallo Ruotsissa esimerkiksi on niin paljon suurempi laji, että sarjatasojen välillä tapahtuu myös vaihtelua, sama pätee Venäjän sarjaan. Vedonlyöntiin tällaiset motivaatioerot vaikuttavat loppukaudesta erittäin paljon jääpallon kaltaisessa lajissa ja jos esimerkiksi jossain lukee jääpallo vihjeet, jotka eivät näitä osaa ottaa huomioon, niin ne kannattaa ohittaa suosiolla. Analyyttinen jääpallo vedonlyöjä sen sijaan ymmärtää näiden vaikutuksen ja ottaa ne huomioon arvioidessaan eri otteluparien lopputuloksien todennäköisyyksiä prosenttimuodossa.
Valmennus / pelitapa
Jääpallon kaltaisessa pelissä valmennuksen ja pelitavan merkitys on suuri siinä tilanteessa, että joukkueet muuten ovat tasaväkisiä. Epätasaisissa otteluissa sen sijaan jääpallon luonteen vuoksi altavastaajan on vaikea nousta taisteluun voitosta ja siksi suuryllätyksiä jääpallossa nähdäänkin harvoin. Tasaisissa otteluissa kuitenkin ottelut ovat suorastaan valmennusten välisiä shakkiotteluita, se kumpi onnistuu paremmin suunnittelemaan pelisysteeminsä suhteutettuna vastustajaan, on erittäin vahvoilla. Jääpallo vedonlyöntiä ajatellen tämän kaksintaistelun huomioon ottaminen analyyseissaan on elintärkeää. Tässä asiassa on myös hyvä ottaa huomioon sarjataulukon tilanne, mikäli tilanteessa toinen tai molemmat joukkueet ovat niin sanotun "pakkovoiton" edessä, niin yhtäkään taktista kiveä ei jätetä kääntämättä voittoa tavoitellessa.
Kokoonpanot / loukkaantumistilanne
Jääpallossa on kentällä kerrallaan 11 pelaajaa molemmista joukkueista, aivan kuten jalkapallossa. 1 maalivahti ja 10 kenttäpelaajaa. Yksittäisen pelaajan loukkaantuminen tai poissaolo harvoin vaikuttaa kovinkaan merkittävästi joukkueiden voimasuhteisiin. Poikkeuksia on tietysti, jos jossain joukkueessa on erityisen valovoimainen tähti tai jollekin pelipaikalle ei kertakaikkiaan ole laitettavissa millään tavalla mitat täyttävää pelaajaa. Monet jääpallo vihjeet yliarvostavat yksittäisen poissaolon merkityksen, mutta analyyttinen pelajaa ymmärtää jääpallo vedonlyöntiarvioissaan, että vasta useammalla poissaololla on suurta merkitystä joukkueiden voittojen todennäköisyyksiin.