Jääkiekko vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin
Harrastaessasi jääkiekko vedonlyöntiä, on useita asioita, jotka yhdessä määrittelevät ottelun joukkueiden voimasuhteet. Nämä asiat pelaajan pitää pyrkiä ottamaan huomioon ja puntaroida niiden vaikutuksia, jotta voi pitkässä juoksussa onnistua vedonlyönnissä. Haastavaa on, että nopeasti ei mistään näe, onko arviot osuneet oikeaan, sillä ottelun lopputulos ei sitä esimerkiksi kerro. Ainoastaan pitkällä tähtäimellä voi nähdä, ovatko omat arviot riittävän hyviä ja silloinkin voi tietysti aprikoida, että ovatko ne jotenkin muuttuneet tilastoitavan aikavälin aikana.
Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.
Kotiedun merkitys
Jääkiekossa kotietu antaa sääntöjenkin perusteella pienen edun, eli pelikatkoilla viimeisen vaihto-oikeuden, jota valmentajat käyttävät saadakseen oman joukkueen tietyt pelaajat pelaamaan vastustajan tiettyjä pelaajia vastaan. Kotiedulla tarkoitetaan kuitenkin yleisesti ottaen sitä, että kotijoukkue voittaa tilastojen perusteella ottelut yleisemmin kuin vierasjoukkue. Pelkkä vaihtoetu ei selitä tätä tulosten osoittamaa selvää kotietua, joka toki pätee kaikkiin muihinkin urheilulajeihin. Syitä voivat olla tuttu kotikenttä, kotiyleisön pauhu tai, varsinkin KHL:n ja NHL:n kaltaisissa jatkuvaa lentämistä vaativissa sarjoissa, myös matkarasitus.
Tärkeintä on kuitenkin analysoidessa ottelun voimasuhteita jääkiekko vedonlyöntiin tajuta, että kotiedulla on merkitystä. Tilastoista pelaaja voi sitten tutkia, että mitkä joukkueet pelaavat selvästi paremmin kotikentällä ja millä joukkueilla pelipaikkakunnalla on vähiten merkitystä. On jopa sellaisia joukkueita, jotka keräävät kauden aikana vieraskentiltä enemmän pisteitä, kuin kotijäältään.
Kuntopuntari
Termi kuntopuntari on varmasti tuttu kaikille, jotka ovat joskus lukeneet vetovihjeet jääkiekko -kierrokselle lehdestä tai netistä. Se on sarjataulukko pienoiskoossa, eli niin, että lukuun otetaan vain tietty määrä edeltäviä kierroksia. Yleisemmin 5 tai 10. Ajatuksena on tietenkin saada vertailuun ottelussa mukana olevien joukkueiden kulloinenkin vire, jonka kohdalla varsinkin runkosarjan loppuvaiheessa ei paljon merkitystä ole kuukausia sitten pelatuilla otteluilla, vaikka sarjataulukossa ne ovatkin yhtä arvokkaita kuin viimeisimmätkin ottelut. Kuntopuntarin sudenkuoppana on tietenkin sen pieni otos, jos vertaillaan vain 5 viimeistä ottelua, niin satunnaistekijöillä on tuloksiin huomattavan paljon merkitystä. Jos vihjeissä painotetaan ainoastaan kuntopuntaria, niin edes ilmaiset vetovihjeet jääkiekko-otteluihin eivät ole tutustumisen arvoisia.
Erikoistilanteiden pelaaminen YV vs AV
Nykyisin jääkiekko on huomattavasti vähämaalisempaa, kuin vanhaan aikaan ja näin ollen erikoistilanteiden rooli korostuu huomattavasti. Jääkiekko vedonlyöntiä ajatellen on syytä tarkkailla, että onko joukkueen erikoistilannepelaaminen viime esitysten perusteella kunnossa vai vääristääkö tilastoja esimerkiksi alkukausi. Ideaalisti tietenkin olisi hyvä nähdä joukkueiden erikoistilanne -esityksiä, sillä ylivoima voi olla ollut hyvää, vaikka maaleja ei muutamaan peliin tulisi ja mitä vähemmän pelejä on pelattu ,niin sitä enemmän satunnaistekijät vaikuttavat maalimääriin. Usein voiton ero tulee siinä, kumpi onnistuu yhden ylivoimamaalin enemmän tekemään ja sarjanparhaat joukkueet ovat yleensä erikoistilannetilastoissakin vahvoilla.
Motivaatiotasot
Mitä lähempänä loppua runkosarja on, sitä merkityksellisempää roolia näyttelevät motivaatiotekijät. Osa joukkueista varmistaa pudotuspelipaikan, kotiedun tai vaikkapa runkosarjan voiton hyvissä ajoin ja osa taas menettää mahdollisuutensa ja pelaa enää kunniasta. Sitten on joitakin joukkueita, jotka tarvitsevat kaikki liikenevät pisteet taistelussaan esimerkiksi pudotuspelirajan pinnassa. Jääkiekko kuitenkin eroaa jalkapallostasillä tavalla, että hyvin usein varsinkin nämä mahdollisuudet jo menettäneetjoukkueet pelaavat vapautuneesti ja aiheuttavat harmaita hiuksia perustasoltaan paremmille joukkueille, jotka tarvitsisivat pisteitä.
Erityisesti jos ottelu ei heti ala menemään ennakkosuosikin suunnitelman mukaan kasaantuvat vaikeudet ja yllätykset ovat yleisiä.Vastaavasti kärkijoukkueet, kuten esimerkiksi Suomen Liigassa usein Kärpät, eivät sarjavoiton varmistuttuaan pelaa läheskään yhtä korkealla tasolla kuin ennen sitä japisteet on normaalia helpommin tarjolla pudotuspelipaikasta taisteleville joukkueille.
Pelitapa ja sen noudattaminen
Jääkiekossa on erityylisiä pelitapoja. Puhutaan pystysuunnan kiekosta tai kiekotteluun perustuvasta kiekosta, mutta useimmat joukkueet pelaavat näiden jonkinasteista hybridiä. Jääkiekkoa vedonlyöntiä ajatellen on viisasta arvioida, että onko joku pelityyli, esimerkiksi erityisen fyysinen, myrkkyä ottelussa toiselle ottelussa mukana olevista joukkueista. Epäsopivalla pelityylillä on mahdollista sekoittaa vastustajan peliä ja tasoittaa huomattavasti voimasuhteita, vaikka vastustaja olisi perustasoltaan laadukkaampi.
Kokoonpanot
Otteluiden kokoonpanoihin tutustuminen on luonnollisesti tärkeää, mutta yksittäisiin poissaoloihin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. On hyvä muistaa, että yksittäinen pelaaja pelaa vain 20 minuuttia ottelusta ja tilalle tuleva pelaaja ei korvaa poistuvaa pelaajaa yleensä suoraan vaan esimerkiksi ykkösketjun hyökkääjän korvaa joku muutenkin alemmissa ketjuissa pelaava ja se kokoonpanon ulkopuolelta peliin tuleva tulee pelaamaan vain muutaman minuutin otteluissa. Vasta jos joukkueella on loukkaantumis- tai sairastumissuma, on poissaoloilla merkitystä voimasuhteisiin. Poikkeuksen tekee tietenkin maalivahti, sillä monilla joukkueilla ykkös- ja kakkosmaalivahdin eroon merkittävä. Välillä ykkösmaalivahtia myös lepuutetaan ja silloin vedonlyöjän pitää olla tarkkana.
Keskinäiset kohtaamiset
Jääkiekossa joukkueet kohtaavat toisensa pääsääntöisesti huomattavasti useammin kuin jalkapallossa ja näin ollen varsinkin loppukaudesta on saatavilla hyvin tietoa myös joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista. Kuten aiemmin mainittiin, niin pelityylit eivät välttämättä ole yhteensopivat ja hyvän vedonlyöjän kannattaakin ottaa huomioon joukkueiden aiemmin kauden aikana pelaamat keskinäiset kohtaamiset vetoarvioita tehdessään. Sen sijaan aikaisempien kausien kohtaamisiin ei ole syytä kiinnittää huomiota, koska jääkiekossa joukkueiden kokoonpanojen vaihtuvuus kausien välillä on erittäin suurta.
Ottelukuorma / rasitus
Jääkiekkoliigoissa otteluohjelma on monesti hyvin epätasainen ja toinen joukkueista saattaakin olla pelannut lyhyen ajan sisällä useamman ottelun siinä missä toinen on saanut levätä. Tämä lepoetu saattaa näkyä ottelussa todella paljon. Erityisesti tilastot todistavat, että jos vierasjoukkue on pelannut edellisenä päivänä, mutta kotijoukkue ei, niin kotijoukkueen saama lepoetu näkyy keskimäärin sarjapisteissä. Jääkiekkovedonlyönti -arvioissa tämä on ehdottomasti syytä ottaa huomioon, mutta samalla ymmärtää, että tämä ei ole mikään lineaarisesti vaikuttava tekijä. Esimerkiksi lauantain pelissä ei ole merkitystä onko toinen joukkueista pelannut viimeksi tiistaina ja toinen keskiviikkona.
Maaliodottama
Maaliodottama, xG -laskenta, on tutumpi jalkapallon puolelta, mutta nostanut myös päätään jääkiekossa. Periaate on saman tyyppinen, eli laukaisukartasta katsotaan joukkueiden laukaukset ja niille määritellään arvot, jotka ynnäämällä päädytään lopuksi ottelun maaliodottamaan. Maaliodottamaan ei lasketa niitä laukauksia, jotka lauotaan kun vastustaja on vetänyt maalivahdin pois maalilta. xG on hyvä apuväline voimasuhteita määritellessä, koska yksittäisen ottelun tulokseen vaikuttavat monet tekijät. Sitä ei kuitenkaan kannata yliarvostaa tai pitää yksinään joukkueiden todellisen tason mittarina. On joukkueita, jotka eivät pelityylinsä vuoksi xG-taulukossa pärjää, mutta oikeassa sarjataulukossa ovat silti vuodesta toiseen korkealla. Se ei johdu pelkästään onnesta.
Maalivahtipeli
Jääkiekossa maalivahtipeli on niin suuressa roolissa, että siitä on syytä kirjoittaa aivan oma kappaleensa. Joskus jopa sanotaan, että "paremman maalivahdin joukkue voittaa". Ihan näin ei asia ole, mutta maalivahti voi hyvällä pelillä kyllä tasoittaa hyvin paljon kenttäpelaajien tasoeroja. Toisin kuin esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa tulee harvemmin tilanteita joissa maalivahdilla ei ole mitään mahdollisuuksia ja vastaavasti kun laukauksia tulee paljon, niin mahdollisuuksia helpompiinkin maaleihin tulee enemmän. Toisen sanonnan "maalivahti on puoli joukkuetta" voikin hyvin allekirjoittaa. Vedonlyöjän kannattaa kirjoittaa analyyseihinsa paksulla tussilla maalivahtien voimasuhteet ja myös huomioida, ketkä siellä milloinkin aloittavat. Monissa joukkueissa silloin tällöin pelaava kakkosmaalivahti ei ole läheskään samaa tasoa tavallisesti aloittavan maalivahdin kanssa.