Esports betting ja voimaluvut
Sitten pääsemme painavimpaan asiaan – voimalukuihin. Erinäiset lähteet kertovat paljon tietoja perinteisten rankingien osalta ja niitä monet käyttävätkin hyödykseen vedonlyöntejä suunnitellessaan. Seuraava askel on voimaluvut. Käydään ensin läpi, mitä voimaluvut ovat.
Voimaluku on arvosana, jonka pelaaja / joukkue saa joltain osa-alueelta verrattuna muihin pelaajiin / joukkueisiin. Esimerkiksi jos ENCE voittaa kaikki turnausottelunsa paitsi finaalin, joka kerta turnaukseen osallistuessaan saa ENCE tällöin muiden otteluiden osalta voimaluvun 10 ja finaaliotteluiden osalta 0. Tuossa olettamuksena se, että turnauksessa olisi aina 10 joukkuetta.
Jos taas HAVU saa muiden otteluiden osalta voimaluvuksi 7 ja finaalien osalta 2 voimme päätellä jotain näiden kahden joukkueen välisestä kohtaamisesta turnauksessa.
Jos joukkueet kohtaavat finaalin ulkopuolella, ENCE on voittaja ja jos joukkueet kohtaavat vasta finaalissa on HAVU voittaja.
Yksinkertaistettu malli tuossa, kun usea vedonlyöjä käyttää omiin voimalukujensa laskentaan huomattavasti useampaa muuttujaa. Joten otetaan vähän esimerkkejä siitä, mitä muuttujia esports:n osalta voimalukuihin kannattaa valita.
Voimalukuja joista on hyötyä:
Pelaajakohtaiset tilastot
Voitot/Tappiot
Pelatut voitolliset ottelut
Avausvoitot (tapot) kpl
Avausvoitot (tapot) onnistumis%
Joukkuekohtaiset tilastot
Voitot/Tappiot
Voittoputkien pituus maks
Tappioputkien pituus maks
Voitetut ottelut kpl
Eli on hyvä laskea voimalukuja joukkueen pelaajille ja itse joukkueelle. Esports lajeissa on yksittäisellä pelaajalla huomattavasti suurempi merkitys lopputulokselle kuin perinteisimmissä urheilulajeissa.
Voimalukujen laskenta onkin sitten kokonaisuus, joka vaatii paljon aikaa ja ymmärrystä. Eikä voimaluku ole pysyvä, vaan se pitää tietenkin laskea jokaiseen kohtaamiseen erikseen, kun otteluiden välillä tapahtuu muutoksia.
On syytä myös miettiä painotuksia eri osa-alueiden välillä. Onko voitto/tappio suhdeluku pelaajien osalta tärkein, vaiko jokin muu muuttuja. Näissä on lajikohtaisia eroja olemassa ja etenkin uusien lajien osalta on toisinaan vaikeaa sanoa varmuudella, mitä lukuja kannattaa painottaa eniten.
CSGO:n osalta pidetään perinteistä voitto/tappio suhdetta (kill/death ratio = KD ratio) tärkeimpänä määrittelynä. Jos siis lyöt vetoa ottelun/turnauksen/sarjan lopputuloksesta, niin jo pelkällä tiimin pelaajien KD ratioiden rankkauksella pääsee pitkälle.
Jos taas erikoistut CSGOn osalta erikoiskohteisiin, kuten pistoolikierrosten vedonlyöntiin, niin tällöin on syytä järjestää pelaajat pistoolikierrosten tulosten perusteella.
Voimalukujen käytöstä on siis hyötyä silloin, kun tiedät mitä teet. Perustilastoista saa toki jo paljon dataa voimalukujen pyörittämiseen, mutta mitä enemmän osaat luoda omia datapisteitä (kuten pelaajien juuri tämän hetkinen kyvykkyysvoittamiseen), sitä paremmin pystyt ammattitasoisesti lyömään vetoa lopputuloksista.
Kassanhallinta esports vedonlyönti
Olet nyt päättänyt ryhtyä lyömään vetoa e-urheilun kauniissa maailmassa. Tässä osiossa kerromme yleiset periaatteet sille, miten paljon kannattaa panostaa ja missäkin tilanteessa.
Aloituskassa
Eli kuinka paljon laitat pelitilille vedonlyöntejä varten alussa. On hyvä huomioida, että usein ensitalletusbonuksena saat 100% lisän kassaasi. Hyvä tapa päättää aloituskassa on miettiä se, kuinka paljon voit laittaa rahaa sivuun, ilman että se vaikuttaa talouteesi. Aloittaessa on syytä laskea aloituskassan suuruus siten, että sen menettäminen ei jää harmittamaan liikaa.
Yhtenä yleisenä ohjeena pidetään sitä, että laittaa pelikassaan sen verran, mitä pystyy jostain toisaalta säästämään. Esimerkiksi kahvin juominen kahvilassa arkipäisin on kuukausitasolla noin sata euroa. Siitä saa jo hyvän kuukausittaisen budjetin esport vedonlyöntiin.
Kuinka usein lisätalletuksia kannattaa tehdä riippuu toki siitä, miten hyvin vedonlyönnit osuvat ja millaisia lisätalletusbonuksia on tarjolla. Kuukausittainen talletus on selkeä tapa pitää kokonaisuus hallussa ja moni tekeekin lisätalletuksen, vaikka pelitili olisi jo kasvanut moninkertaiseksi talletukseen nähden.
Miten panostan
Ei ole olemassa oikeaa tapaa harrastaa tätä jaloa lajia nimeltä esports vedonlyönti (tai on, mutta ei yhtä ainoaa totuutta). Monella se on tapa lisätä kokemaansa jännitystä seuratessaan lempijoukkueensa ottelua ja toiselle se on pitkäkestoista työskentelyä. Joten emme anna tässä mitään ehdottomia ohjeistuksia, vaan kerromme yleisemmin eri tapoja kohdentaa vedonlyöntipanostuksensa.
Osa haluaa toisinaan, ehkäpä vain yhden turnauksen ajan, harjoittaa vedonlyöntiä. Tällöin kannattaa kuukausittainen budjetti käyttää tietenkin kyseisen turnauksen otteluihin. Ensin panostaen niihin, mitkä ovat itselle tärkeitä otteluita ja jos niistä jää yli – panostaa osaamisensa mukaan erikoisvetoihin.
Jos taas esportsvedonlyönti kiinnostaa ammattimaisesti, on syytä laskea kohteiden mahdolliset ylikertoimet ja panostaa niihin säännöllisesti, koska se on tilastollisesti varmaa tuloa. Tällöin on silti hyvä muistaa se, että hajautettu riski on tuloksen kannalta parempi – eli mitä useammin pelaa ylikertoimella varustettua kohdetta, sitä varmemmin päätyy voittamaan.
Jos kyseessä on harvinainen arbritraasi, eli niin sanottu ”varmaveto” on syytä tietenkin jokaisen siihen panostaa. Näiden osalta on vedonlyöntitoimistoilla olemassa oikeus sulkea kohde tai perua panostukset, joten on hyvä olla tietoinen toimistojen oikeuksista myös. Harvoin ”ilmaista rahaa” on oikeasti tarjolla.
Eli summattuna –panostus on sinusta ja tavoitteistasi kiinni. Jos useampi panostus menee pieleen putkeen, ei kannata liikaa reagoida, koska mitä paremmin opit ymmärtämään esportsia, sitä paremmaksi vedonlyöjäksi opit. Samoin – jos kaikki tuntuu menevän putkeen, ei ehkä silti kannata ylireagoida ja panostaa yli omien mieltymyksien. Näihin löytyykin erinomaiset työkalut lähes jokaiselta vedonlyöntisivustolta.
Yhtenä yleisenä ohjeena pidetään sitä, että laittaa pelikassaan sen verran, mitä pystyy jostain toisaalta säästämään. Esimerkiksi kahvin juominen kahvilassa arkipäisin on kuukausitasolla noin sata euroa. Siitä saa jo hyvän kuukausittaisen budjetin esport vedonlyöntiin.
Kuinka usein lisätalletuksia kannattaa tehdä riippuu toki siitä, miten hyvin vedonlyönnit osuvat ja millaisia lisätalletusbonuksia on tarjolla. Kuukausittainen talletus on selkeä tapa pitää kokonaisuus hallussa ja moni tekeekin lisätalletuksen, vaikka pelitili olisi jo kasvanut moninkertaiseksi talletukseen nähden.
Esports vedonlyönti ja kertoimet
Perinteisessä urheilussa on olemassa säävarauksia ja ottelu voi päätyä monella tavalla tasapeliin, voitto voi tulla yliajalla jne – samoja erikoisuuksia on olemassa myös e-urheilun maailmassa.
Palvelunestohyökkäykset ovat kurittaneet joitain tapahtumia pahastikin. Niissä joku ilkeämielinen henkilö haluaa häiritä ottelua estämällä verkkoyhteydet eri toimijoiden välillä. Nämä saadaan usein korjattua nopeasti ja pelit pidettyä. On silti olemassa mahdollisuus, että kaikkia kierroksia ei saada pelattua kokonaan ja peli päättyy ”etuajassa”.
Esimerkiksi CSGOssa voi turnausottelu (30 kierrosta) päätyä tasapeliin 15-15, jonka jälkeen pelataan 6 kierroksen jatkoaika. Jos yhä sen jälkeen on tasapeli tulos, jatketaan jatkoaikoja 6 kierroksen erissä niin pitkään, kunnes jompikumpi joukkue voittaa.
Monessa esportslajissa voi lyödä vetoa hyvinkin erilaisista asioista. Nämä vaihtelevat usein, kun palveluiden tarjoajat yrittävät keksiä uusia tapoja houkutella pelaajia. Näiden osalta on hyvä huomioida, että ne voivat toisinaan olla ammattilaiselle hyvinkin helppoja kohteita. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää CSGOn ”veitsikierroksia”, joiden tulokset eivät välttämättä millään muotoa heijastele muutoin joukkueiden välisiä eroja.