Pesäpallo ja vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin
Pesäpallo eroaa muista Suomessa suosituista pallopeleistä vuoropohjaisuutensa ansiosta, joukkueilla on puolustusvuoro ja hyökkäysvuoro ja puolustusvuorolla on mahdotonta tehdä pisteitä. Tämä aiheuttaa myös sen, että pesäpallo eroaa melkoisesti muiden pallopelien vedonlyönnistä. Puolustaminen ja hyökkääminen eivät mene päällekkäin tai lomittain vaan ovat täysin erillisiä saarekkeita toisistaan ja osa pelaajista (jokeri-pelaajat) eivät edes osallistu puolustukseen, eli ulkopeliin, lainkaan. Pesäpallo vedonlyöntiä pelaavan pitääkin osata ottaa huomioon asioita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi totuttuaan muihin pallopeleihin.
Näistä monista seikoista käymme seuraavassa listauksessa läpi lyhyesti.
Kotietu
Kentän kunto
Kuntopuntari
Ulkopeli / Sisäpeli
Kotietu
Kotietu sentään on saman tyylinen, kuin monessa muussakin lajissa. Kotijoukkue voittaa jostain syystä n. 60 % otteluistaan ja vaikka tarkkaa syytä ei tiedetä, on vain arvailuja tutusta kentästä, kotiyleisön siivityksestä, vierasjoukkueen matkarasituksesta ja niin edelleen, niin vedonlyönnissä tärkeää on vain ottaa kotietu huomioon. Tässä on tietenkin joukkue kohtaisia eroja. Toiset joukkueet ovat kotona lyömättömämpiä kuin toiset. Pesäpallon erityispiirteisiin kuuluu, että kentät voivat erota hyvinkin paljon toisistaan. Jotkut ovat niin ahtaita, että läpilyöntimahdollisuudet ovat pieniä ja toisissa taas kunnari on varma tietyistä kohdista läpi lyödessä. Aivan oma lukunsa on sitten Vimpelin Vedon saarikenttä, jossa pallo voi mennä kenttää ympäröivään jokeen sopivan lyönnin osuessa kohdalle.
Kentän kunto
Pesäpallo on ulkolaji ja vaikka kentät ovat hiekkatekonurmia, niin ne eivät ole immuuneja sään vaikutuksille. Kentät pehmenevät sateella ja tekevät esimerkiksi pomputtamisen vaikeammaksi. Perustilanteessakin osa kentistä on kovempia ja uudempia, eli sitä kautta tasaisempia. Pesäpallo vedonlyöntiä ajatellen tällä on suurta merkitystä ja jos haluaa olla voittava pelaaja, on tällaiset asiat ehdottomasti otettava huomioon voimasuhdearviota tehdessä.
Kuntopuntari
Kuntopuntari on terminä tuttu taatusti kaikille, jotka ovat joskus lukeneet sanomalehdestä tai nettilehdestä palloilu-uutisia. Kyseessä on sarjataulukko, jossa otetaan huomioon vain määritelty määrä edellisiä kierroksia. Yleensä 5, 6 tai 10. Tässä ideana on saada paremmin tietoon joukkueiden päivän kunto ja sen hetkinen vire. Varsinainen sarjataulukko laskee mukaan kaikki ottelut alusta lähtien, joten se ei tähän tarkoitukseen aivan optimaalinen ole. Toisaalta kuntopuntarissa virheitä tuottaa sen pieni otos, joten vaikka sitä apuvälineenä voikin käyttää, niin mikään ainoa totuus ei kuntopuntari joukkueiden vireestä koskaan ole.
Ulkopeli / Sisäpeli
Pesäpallossa joukkue, joka on lyöntivuorossa on sisävuorossa ja toinen joukkue on ulkovuorossa. Kuten aiemmin viitattiin, kyseessä on ainoa Suomessa suosittu joukkuepeli, jossa puolustus ja hyökkäys ovat erillisiä saarekkeita ottelutapahtumassa. Puolustustilanteessa pisteiden tekeminen on mahdotonta ja hyökkäystilanteessa puolestaan niiden antaminen vastustajalle. Pesäpallovedonlyöntiä pelatessa pelaajan on ymmärrettävä, että osa pelaajista on huomattavasti parempia sisäpelissä kuin ulkopelissä ja päin vastoin. Tästä johtuen itse joukkuekin voi olla eri tasoa sisävuorolla, kuin ulkovuorolla. Analysoidessa voimasuhteita pesäpallo vedonlyöntiin, tällä voi olla ratkaiseva merkitys tietyn ottelun todennäköisyyksiin prosenteilla mitattuna.
Lukkareiden välinen taistelu
Pesäpallossa pelin ehdottomasti tärkein pelaaja on syöttäjä, eli lukkari. Rooli ei ehkä ole aivan yhtä suuri, kuin Amerikan serkussa baseballissa, mutta suuri yhtä kaikki. Lukkari syöttää jokaisen pallon, joista vastustaja lyö ja siten on ratkaisevassa roolissa ulkovuorossa. Epäonnistunut syöttö voi tuottaa vastustajalle parhaimmillaan 4 juoksua yhdellä kertaa, joten on ymmärrettävää, että pelipaikka on ratkaiseva. Onkin luonnollista, että vertailu käy vastapuolen samaa pelipaikkaa pelaavaan pelaajaan. Se joukkue on aina erittäin vahvoilla voittamaan koko ottelun kumman lukkari joukkueista on paremmassa vireessä.
Jokerit
Jos lukkareiden taistelu määrittää puolustuspelin onnistumisen, niin jokeri-pelaajien onnistuminen määrittää hyvin pitkälti hyökkäyspelin onnistumisen. Nämä erikoispelaajat ovat mukana vain sisävuoroissa ja niiden roolia on koko ajan kasvatettu, aiemmin jokeria sai käyttää vain kerran sisävuorossa, mutta nykyään jokaista kolmesta jokerista voi käyttää kerran sisävuorossa ja siis missä kohdassa lyöntijärjestystä tahansa. Nämä ovat usein todellisia erikoismiehiä ja voivat hyvinkin olla ratkaiseva tekijä voiton ja tappion välillä. Osa jokereista on nopeita etenijäjokereita, jotka pyrkivät kentälle, jos varsinaiset kärkipelaajat eivät onnistu ja sitten ovat lyöjäjokerit, jotka otetaan tiukoissa paikoissa kentälle ainoana tarkoituksenaan kotiuttaa pelaajia.
Pelinjohtajat
Yksittäinen ottelu on aina myös joukkueiden pelinjohtajien välinen kamppailu. Taistelu ei ole aivan yhtä säälimätöntä kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, mutta monivärisellä viuhkalla näytettävät pelikuviot, aggressiivisuus ja yllätykset kotiutuksissa kuuluvat tässä lajissa pelinjohtajan rooliin. Pelinjohtaja myös maksaa yleensä ensimmäisenä työpaikallaan, mikäli joukkueen peli ei lähdekään kulkemaan odotusten mukaisesti.
Loukkaantumistilanne
Pesäpallo ei ole kontaktilaji lukuun ottamatta joitain satunnaisia törmäyksiä, mutta loukkaantumisia sattuu silloin tällöin. Juokseminen ja syöksyminen voi aiheuttaa venähdyksiä tai revähdyksiä ja kova pallo voi myös osua ikävästi. Varsinkin lukkarin loukkaantuminen heikentää joukkueen peliä selvästi ja tällöin voimasuhteet voivat heilahtaa rajustikin riippuen reservin tasosta. Yksittäinen ulkokenttäpelaaja ei sen sijaan poissaollessaan juuri voimasuhteita heilauta, ellei kyseessä ole esimerkiksi sisävuoron ykkösetenijä. Loukkaantumistilanne kuuluu kuitenkin jokaisen vakavasti pesäpallo vedonlyöntiä pelaavan tarkistettaviin asioihin osana voimasuhteiden analysointia.
Superpesis vedonlyönti
Superpesis on Suomen, ja siis maailman, pesäpallon lippulaiva ja kruunun jalokivi. Pesäpallo vedonlyönnissä on tärkeää ottaa huomioon, että tällä hetkellä tasoerot sarjassa ovat melko suuret. Neljänkärki, eli vuosien 2018 ja 2019 mestaruudet itselleen pokannut Joensuun Maila, Sotkamon Jymy, Kouvolan Pallon Lyöjät ja Vimpelin Veto ovat karanneet muilta ja ovat selvästi tasoa ellei kahtakin muiden yläpuolella. Nämä joukkueet häviävät runkosarjassa 0-4 ottelua pisteittä ja esimerkiksi kesän 2019 pudotuspeleissä mikään näistä neljästä ei hävinnyt yhtään ottelua puolivälierissä. Sen jälkeen tulee keskikasti ja sitten häntäpää, joka pystyy voittamaan vain 1-2 ottelua kaudessa. Vedonlyöntiä ajatellen vaikuttaisi siis simppeliltä menolta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä yhdessä jaksossa on vain neljä vuoroparia, joten suhteellisen usein yksi jakso lipsahtaa parhailtakin joukkueilta vastustajalle ja silloin merkki on perinteistä 1x2 -vedonlyöntiä ajatellen "x". Sarjataulukko on siis jakautunut kolmeen ryhmään, mutta ryhmien sisällä pelataan kaikin puolin tasaisia otteluita. Näitä arvioidessaan pesäpallovedonlyöntiä pelaavan täytyy analysoida tarkkaan voimasuhteet metsästäessään mahdollisia ylikertoimia.