Lentopallo ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
Lentopallo on tunnetusti sisälaji. Sitä pelataan halleissa, joten säätilalla ei ole merkitystä ja esimerkiksi sadekeliä ei ole lainkaan. Jonkun verran eri hallit eroavat toisistaan esimerkiksi ulottuvuuksiltaan jonka ansiosta kotijoukkue voi saada ulottuvuuksien tuntemisesta etua. Lentopallovedonlyöntiä pelatessa kannattaa nämä asiat miettiä tarkasti. Rantalentopallo vedonlyönti on sitten toinen juttu, se on nimenomaan ulkolaji ja vaikka sadeolosuhteissa ei pelatakaan, niin lämpötilat vaihtelevat ottelupaikoittain. Lämpötila voi olla yli 30 astetta, jolloin helle voi uuvuttaa pelaajia tai sitten esimerkiksi vain 10 astetta.
Näistä useista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.
Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet
Lentopallo vedonlyönti ei eroa muista lajeista, vaan myös siinä runkona tulosarvioille ja -analyyseille on joukkueiden keskinäisten voimasuhteiden arviointi. Joukkueiden materiaalien tarkka analysointi koskien sekä pelaajien taitotasoja, että eri osa-alueiden kattavuutta on tärkeänä tekijänä voimalukuja ja sitä kautta keskinäisiä voimasuhteita arvioitaessa. Alkukauden jälkeen saakin jo hyvää dataa joukkueiden aikaisemmista esityksistä.
Kuntopuntari
Kuntopuntarilla tarkoitetaan joukkueiden edellisten otteluiden esityksiä. Yleensä ottelumääräksi kuntopuntarissa on määritelty 5 tai 10 ottelua. Tämä kertoo sarjataulukkoa paremmin joukkueiden nykykunnosta ja on hyvä apuväline pelattaessa lentopallo vedonlyöntiä. Kuntopuntarissa on kuitenkin jonkun verran vikoja, sillä otanta on pieni eikä otteluiden vastustajia ole otettu huomioon. Hyvän vedonlyöjän onkin syytä ottaa selvää näistä asioista, vaikka jostain luetut ilmaiset lentopallo vihjeet vetoaisivatkin pelkkään kuntopuntariin.
Kotietu
Kotietu on palloilulajeissa voimassa oleva fakta. Tarkat syyt ovat hämärän peitossa, mutta liittyvät tuttuun halliin, kotiyleisöön, vierasjoukkueen matkarasitukseen jne. Erään tutkimuksen mukaan lentopallossa kotijoukkue voittaa noin 58% otteluista. Tässä tutkimuksessa datana käytettiin Italian ja Kreikan huippuluokan sarjojen tuloksia 10 vuoden aikana ja ei ole mitään syytä uskoa, että nämä sarjat olisivat mikään poikkeus. Hyvän vedonlyöjän täytyy kotietua määritellessään tietysti myös analysoida kotiedun vaikutuksia ottelussa pelaavien joukkueiden kohdalla, mutta tuo yleinen tieto on hyvä apuväline varsinkin jos dataa ei ole riittävästi saatavilla joukkuekohtaisesti (kuten alkukaudesta).
Motivaatiotasot (taistelu pudotuspeleihin pääsystä, kamppailut putoamista vastaan)
Kuten muissakin palloilulajeissa, Kuningas jalkapalloa lukuun ottamatta, myös lentopallossa kausi huipentuu pudotuspeleihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kauden loppupuolella joukkueiden motivaatiotasot vaihtelevat, kun osa joukkueista on jo varmistanut pudotuspelipaikan, osalla ei ole enää mitään pelattavaa, osa taistelee putoamista tai putoamiskarsintaan joutumista vastaan ja osa yrittää kynsin hampain kammeta itseään pudotuspeleihin oikeuttaville sijoille. Nämä luonnollisesti näkyvät joukkueiden motivaatiotasossa, joskin tiukka taistelu voi myös joskus kipsata joukkueen niin, että vapautuneesti panoksetta pelaava ottaa yllätysvoiton. Lentopallo vedonlyöntiä ajatellen tämän huomioiminen on elintärkeää analyyseissä ja arvioissa.
Otteluruuhka
Lentopallossa otteluohjelmat eivät läheskään jokaisessa tilanteessa kauden aikana ole tasapuolisia, toinen joukkue saattaa olla otteluruuhkassa ja/tai vieraskiertueella, kun toinen on saanut levätä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti ottelutuloksen todennäköisyysarvioihin ja on syytä ottaa huomioon lentopallo vedonlyönti -mielessä. Suurturnauksissa pelataan tiiviiseen tahtiin ja lepopäivä sopivassa paikassa saattaa olla kullanarvoinen edellisenä päivänä urakoinutta maata vastaan.
Otteluruuhka
Lentopallossa otteluohjelmat eivät läheskään jokaisessa tilanteessa kauden aikana ole tasapuolisia, toinen joukkue saattaa olla otteluruuhkassa ja/tai vieraskiertueella, kun toinen on saanut levätä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti ottelutuloksen todennäköisyysarvioihin ja on syytä ottaa huomioon lentopallo vedonlyönti -mielessä. Suurturnauksissa pelataan tiiviiseen tahtiin ja lepopäivä sopivassa paikassa saattaa olla kullanarvoinen edellisenä päivänä urakoinutta maata vastaan.
Valmennus / pelitapa
Valmennuksella on mahdollisuus reagoida lentopallossa peliin monella tavalla. Vaihdot ovat rajattomia ja aikalisiä on paljon, mukaan lukien mainosaikalisät. Pelitapaa voidaan muuttaa lennosta, koska kovin monia hyökkäyskuvioita ei ole. Hyvä valmentaja huomaa myös kesken pelin, jos jollain vastustajan pelaajalla ei kulje ja ohjeistaa pelaajiaan kääntämään hyökkäykset siihen suuntaan, vaikka ennen ottelua olisi ohjeistettu eri pelaajan "moukarointiin". Lentopallo vedonlyönti-ammattilainen tai ainakin -pelaaja analysoi tarkasti valmennuksen ja joukkueiden pelitapojen heikkoudetja vahvuudet tehdessään todennäköisyysarvioita ja puntaroidessaan joukkueiden keskinäisiä voimasuhteita ottelun alla.
Kokoonpanot / loukkaantumistilanne
Lentopallossa kerrallaan kentällä on kuusi pelaaja, joilla kaikilla on tarkkaan määritelty rooli. Onkin selvää, että loukkaantuminen tilanteessa, jossa vaihtopenkiltä tai reserveistä ei saman tasoista pelaajaa löydy, tietää suuria vaikeuksia joukkueelle. Rantalentopallon puolella tilanne on selkeä, joukkueissa on kaksi miestä tai kaksi naista, eikä reservejä. Jos jompi kumpi joukkueen jäsenistä loukkaantuu, niin joukkue joutuu valitettavasti luovuttamaan ottelun.