Formula 1 vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin
Kun lyödään vetoa formula 1 -sarjasta on useita asioita, joita pitää ottaa huomioon vetoa tehdessään. Pelkkä edellisen kilpailun tulosten vilkaiseminen ja se, että vilkaisee iltapäivälehden ilmaiset formulavihjeet, eivät riitä kuin raapaisemaan pintaa ja pitkässä juoksussa voitollista f1 vedonlyöntiä harjoittavalla on paljon töitä tehtävänään. Asian tuntevat F1 vihjeet kannattaa ottaa huomioon, mutta asiaa tuntemattomien tekemille voi viitata kintaalla.
Näistä useista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.
Tallien väliset voimasuhteet
Nykyisten tallien historia
Formula-autojen tehot ja tekniikka
Kuljettajien väliset taitoerot / saman tallin kuskien välinen kilpailu
Radan kunto, sääolosuhteet, renkaat
Lähtöruudukon järjestys
Tallien väliset voimasuhteet
Kaikkein tärkein huomioon otettava asia on tietenkin tallien voimasuhteet. Viime vuosina sarja on jakautunut karkeasti kolmeen osaan. Suorituskyvyltään parhaat tallit ovat olleet Mercedes, Ferrari ja Red Bull. Selvästi jäljessä seuraavassa kategoriassa ovat olleet Renault, Racing Point, Toro Rosso (nykyisin nimellä Alpha Tauri), McLaren, Alfa Romeo ja Haas. Ylivoimaisesti pahnan pohjimmaiseksi on sitten valitettavasti vajonnut takavuosien huipputalli, legendaarinen Williams.
Erityisesti ykköskategoriassa myös tallien väliset erot ovat välillä suuria, Mercedes on ollut kukkona tunkiolla voittaen kuusi kertaa peräkkäin valmistajien MM -sarjan. Jokaisella näistä kerroista myös Mercedeksen kuljettaja on voittanut kuljettajien MM -sarjan. (Lewis Hamilton viisi kertaaja Nico Rosberg yhden kerran) Sitä ennen Red Bull oli paras neljä kertaa peräkkäin, mutta nyt on jäänyt kolmosviulun soittajaksi. Kaudella 2019 Mercedeksen ero kakkoseksi sijoittuneeseen Ferrariin oli peräti 235 pistettä, kun kaudella 2018 ero oli "vain" 84 pistettä. Red Bull sijoittui kumpanakin näistä kausista kolmanneksi. Keskikastin selvästi paras oli kaudella 2019 McLaren, mutta sitä edellisellä neljänneksi sijoittui Renault. Tämän osaston keskinäiset erot on etukäteen vaikeinta arvioida.
Nykyisten tallien historia
Formula 1 on kulkenut pitkän matkan siitä, kun talli saattoi sisältää omistajan/tallpäällikön, kuskin ja muutaman mekaanikon. Nyt pienimmätkin tallit ovat miljoonabisneksiä joita pyörittävät isot yhtiö ja/tai miljardöörit. Ei ole sattumaa, että huipulle ovat nousseet Mercedesin ja energiajuomajätti Red Bullin kaltaiset tekijät ja vanhat menestyjät ovat joko hiipuneet unohduksiin, kuten Lotus, Brabham ja Tyrrell tai sinnittelevät vielä mukana, mutta kaukana menneiden aikojen gloriasta, kuten McLaren ja Williams.
Näistä jäljellä olevista McLaren on viimeksi voittanut valmistajien MM-tittelin vuonna 1998 ja Williams vuotta aiemmin vuonna 1997. Mikään ei viittaa, että kumpikaan niistä taistelisi enää koskaan kyseisestä tittelistä. Päin vastoin, nykynäkymillä ainakaan Williamsilla ei paljoakaan elinaikaa ole. Entisillä pikkutalleilla varsinkaan ei ole sijaa nykyisissä formuloissa ja kauan sitten formula 1 -kartalta ovat poistuneet Arrowsin, Minardin, Jordanin ja Ligierin kaltaiset sympaattiset pienemmät yrittäjät.
Tarunhohtoinen punainen Ferrari toimii tietenkin linkkinä menneen maailman ja nykyisyyden välillä. Koko historian ajan se on ollut suosituin talli ja myös aina menestyksessä kiinni. Edellinen valmistajien mestaruus on toki vuodelta 2008, mutta sekä budjetiltaan, että tasoltaan se on yhä edelleeen joka vuosi aivan kärkipäätä. Aivan kuten se oli vuonna 1961 ensimmäisen valmistajien mestaruuden ottaessaan.
Nykyisin hallitsee siis Mercedes ja sitä ennen Red Bull. Näiden ja Ferrarin lisäksi resursseja riittää Renaultilla, mutta siellä ei hommaa ole muuten saatu toimimaan riittävän hyvin, että neljättä sijaa korkeammalle olisi viime vuosina päästy.
Formula-autojen tehot ja tekniikka
Niin kuin aiemmin mainittiin, formula 1 -tallit ovat nykyään miljoonayrityksiä ja viimeisten kymmenysten ja sadasosien puristamiseksi pois kierrosajasta tehdään kaikki mahdollinen. Kaikkein tärkein tekijä vauhdissa on tietenkin moottori ja sen tehot. Tehottomalla moottorilla ei voi formula 1-sarjassa menestyä kovinkaan hyvin. Toki tehon toinen puoli on luotettavuus, nykyisin moottorit harvoin hajoavat kesken kilpailuja, mutta takavuosina monilla talleilla oli erittäin tehokas moottori, joka kuitenkin hyvin usein hajosi kesken kilpailun.
Kärkitalleista Mercedeksen ja Ferrarin moottorit ovat tietenkin tallin nimen mukaiset, mutta energiajuomajätti Red Bullin tallille moottorit toimittaa japanilainen alan suurtekijä Honda. Formula 1:ssä menestyminen on erittäin tärkeää markkinoinnin ja imagon kannalta. Moottorin lisäksi nopeuteen liittyvät esimerkiksi erilaiset aerodynamiset ratkaisut, joita tallit hiovat tuulitunneleissa pienintä yksityiskohtaa myöten. Nykyisin testaaminen ajamalla on rajoitettua, joten erilaiset simulaatiot ja muut kokeet ovat suuremmassa roolissa. Eroja tallien autojen välillä on myös esimerkiksi renkaiden kulutuksessa, joka voi antaa pelivaraa vaikkapa taktiikoiden suhteen ja vähäinen kulutus voi myös antaa etua myöhemmillä kierroksilla kilpailijoihin nähden.
Kuljettajien väliset taitoerot / Saman tallin kuskien välinen kilpailu
On selvää, että myös kuskin penkin ja ratin välissä on eroja. Palkkahaitari on merkittävä, Mercedeksen britannialainen Lewis Hamilton tienaa 48 miljoonaa euroa vuodessa ja lähtöruudukossa on kilpailijoita, jotka päinvastoin joutuvat itse maksamaan, että pääsevät ajamaan Formula 1 -sarjassa .Erot toki näkyvät myös taidoissa ja Hamilton onkin melko kiistattomasti tämän hetken paras formula 1 -kuljettaja. Monien mielestä jopa kaikkien aikojen paras. Kuljettajien taitoeroja on kuitenkin yleisesti ottaen vaikea vertailla, koska käytettävissä oleva kalusto on eri kuljettajilla niin erilainen, ainoa selkeä vertailu on mahdollista tallikavereiden välillä, joskin esimerkiksi viimeisimmät innovaatiot asennetaan ensin usein ykköskuskille ja kaikki tallit eivät niitä ehdi molempiin autoihin asentaa ennen kilpailua.
Yhdistelemällä eri kausien tallin sisäisiä vertailuja voi tietenkin johtopäätöksiä tehdä, mutta niissäkin ongelmana on datan ajoittuminen hyvin pitkälle ajalle. Vedonlyöjän on syytä ottaa huomioon myös MM-sarjan tilanne, jos tallin toinen kuski on selvästi edellä, niin on odotettavaa, että siihen kuskiin satsataan ja myös ns. "tallimääräykset" ovat mahdollisia. Silloin siis toinen tallin kuski saattaa päästää tahallaan paremmassa sarja-asemassa olevan ohitseen kilpailussa. Hyvin harvinaista onkin siis, että selkeä kakkoskuski sijoittuu lopputuloksissa tasan yhden sijan ykköskuskin edelle mikäli sarja on jonkun aikaa jo edennyt.
Radan kunto, sääolosuhteet, renkaat
Monesta muusta urheilulajista poiketen, kilpa-areenan,tässä tapauksessa radan, kunto vaikuttaa eri tiimien suoritustasoon dramaattisesti. Ensinnäkin huonokuntoinen rata tekee autot alttiimmiksi keskeyttämisille, jolloin auton luotettavuus nousee suurempaan arvoon. Renkaiden kuntoon heikkokuntoinen rata vaikuttaa myös hyvin paljon ja renkaat pysyvät hyvinä lyhyemmän aikaa, tämä suosii sellaisia talleja joiden autot toimivat suhteessa muihin paremmin heikommilla renkailla. Vielä radan kuntoakin huomattavasti enemmän kisan tulosta voi sekoittaa sääolosuhteet.
Sadekelikisat ovat aivan erilaatuisia kuin muut kisat. Kilpailijoiden alttius virheille lisääntyy ja osa kuskeista paljastuu sadekelieksperteiksi. Esimerkiksi legendaariset Ayrton Senna ja Michael Schumacher olivat sadekelissä eritysen paljon muita kuljettajia edellä. Mahdollinen on myös välikeli, eli niin, että osan ajasta kisaa sataa tai jopa niin, että vain osassa kilometrien pituista rata-aluetta sataa. Nämä kaikki vaativat mukautumista kuljettajilta ja kaikki eivät onnistu siinä yhtä hyvin. F1 vedonlyöntiä ajatellen, jos huomaat kilpailun sääolosuhteiden olevan normaalista poikkeavat, on syytä analysoida tarkasti kaikkien kuljettajien suorituksia muuttuvissa olosuhteissa ennen vetopäätöksiä. Sadekelikisoissa saatetaan nähdä yllättäviä nimiä hyvinkin korkealla, eli ne ovat myös mahdollisuus tavallista suurempiin voittoihin.
Lähtöruudukon järjestys
Aika-ajojen perusteella määritellyllä lähtöjärjestyksellä on todella suuri merkitys kilpailun lopputuloksiin. Toki kolmen tallin kärkiryhmän autot lopulta yleensä raivaavat tiensä kärkisijojen tuntumaan myös ruudukon hänniltä, mutta muu kärki karkaa heiltä siinä ajassa tavoittamattomiin. Keskiryhmän tallien kohdalla aika-ajon epäonnistuminen esimerkiksi teknisten ongelmien vuoksi tekee pisteille pääsyn jo epätodennäköiseksi.